Trump ja Biden läksid vähem kui kaks nädalat enne valimispäeva toimunud debatil vastamisi erinevatel teemadel alates koroonaviirusest ja perekondade toimetulekust kuni rassi- ja kliimaprobleemideni.

Arutelu toon oli vähem võitluslik kui esimesel debatil kolme nädala eest ning ka teineteise jutule segati vahele oluliselt vähem - osalt seetõttu, et vastavalt kokkuleppele lülitati kandidaadi esialgse vastuse ajal oponendi mikrofon välja.

Trump, kes segas eelmisel väitlusel pidevalt Bideni ja moderaatori jutule vahele, näis sedapuhku oluliselt rahulikum, ning kandidaatidel õnnestus lahata pigem poliitilisi nüansse kui demonstreerida omavahelist vimma.

Väitluse esimene osa keskendus suuresti koroonaviiruse pandeemiale. Trump, tuues välja oma isikliku kogemuse viirusega, ütles, et tema administratsioon on astunud samme elude päästmiseks. "Me sulgesime maailma suurima majanduse, et võidelda selle kohutava haigusega, mis tuli Hiinast," ütles Trump. "Me oleme jõudmas pöördele. Me oleme jõudmas ümber nurga. [Viirus] hakkab kaduma."

Joe Biden väitis oma vastulauses, et presidendil ei ole üleriigilist strateegiat. Tema sõnul on ajanud Trump inimestele puru silma kriisi tõsiduse kohta, mis on nõudnud juba enam kui 222 000 ameeriklase elu. "Inimene, kes on vastutav nii paljude surmade eest, ei peaks jääma Ameerika Ühendriikide presidendiks," ütles Biden, tuues välja viimase statistika nakkus- ja surmajuhtumite kohta. "Oleme olukorras, kus presidendil pole siiani mingit plaani, mingit terviklikku plaani."

USA endine asepresident lõi tumeda väljavaate võimalikest eelseisvatest väljakutsetest seoses pandeemiaga, öeldes, et kui jätkata sama strateegiaga, nõuab pandeemia veel suure hulga inimeste elu. "Oleme jõudmas pimedasse, pimedasse talve," ütles Biden. "Tal ei ole mingit selget plaani ning kellelgi ei ole ka mingit väljavaadet, et vaktsiin on kättesaadav enamike ameeriklaste jaoks enne järgmise aasta keskpaika."

Trump aga teatas, et riik ei saa jääda suletuks, ja salvas oma oponenti, et viimane varjus kampaania ajal pandeemia eest keldrisse. "Me ei saa sulgeda riiki, sest sellisel juhul meil ei ole riiki," ütles Trump korduvalt. "Ma kavatsen peatada viiruse, mitte sulgeda riiki," vastas Biden, lisades, et valitsus peab lubama koolidel ja äridel avada viisil, mis oleks ohutu.

Trump juhtis debati ajal korduvalt tähelepanu tõestamata süüdistustele, et Biden ja tema pere said majanduslikult kasu viimase ametiajast asepresidendina, viidates Bideni poja Hunteri tegevusele Ukraina energiafirma Burisma juhatuses.

"Ma ei ole oma elu jooksul võtnud sentigi ühestki välisallikast," vastas Biden. "On olemas põhjus, miks ta selle nonsensi esile toob. Ta ei soovi rääkida sisulistel teemadel. Küsimus ei ole minu või tema perekonna [toimetulekus]. Küsimus on teie perekonna [toimetulekus]," lausus ta, vaadates otse kaamerasse.

Trump kordas ka oma väidet, et juhul, kui Biden saab presidendiks, saab USA majandus tugeva löögi. "Kui valitakse [Biden], kukub aktsiaturg kokku," hoiatas Trump.

Arutelu alla tuli ka välispoliitika, mille osas Trump kaitses oma püüdlusi saada läbi Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uniga. Ta väitis, et Kim soovis kohtuda temaga, mitte Obamaga. Biden aga süüdistas Trumpi, et viimane saab hästi läbi diktaatoritega, samal ajal kui tülitseb USA liitlastega.

Vaidlusekohaks kujunes ka riiklik tervishoiukindlustus. Trump väitis, et Obamacare "ei ole hea" ning Bideni plaan, mis seda täiendaks, on samm sotsialismi poole. Biden vastas, et ta teeks riikliku tervishoiukindlustusega liitumise inimestele vabatahtlikuks ega asuks võitlema erakindlustega. Ta rõhutas, et igal ameeriklasel peab olema õigus saada taskukohast arstiabi ning kedagi ei tohi sellest ilma jätta.

Trump kirjeldas ühtlasi Black Lives Matter (Mustad elud loevad) liikumist kui "vihasümbolit", ent ütles, et ta on rakendanud ametis poliitikaid, mis aitavad erinevaid vähemusi. Ta ründas Bidenit, et viimane karmistas 1990ndatel kriminaalseadusi, mis avaldasid rängimat mõju mustanahaliste kogukonnale. Viimane tunnistas, et see oli viga, ent naeruvääristas Trumpi väidet, et viimane on seal ruumis kõige vähem rassistlik inimene. "Ta valab õli tulle iga rassiprobleemi puhul," ütles Biden.

Kui juttu tuli kliimaprobleemidest, ütles Biden, et püüaks oma ametiajal fossiilkütustest loobuda taastuvate energiaallikate kasuks, rõhutades, et see saab toimuma aja jooksul. Biden ütles, et naftatööstus on suur saasteallikas ja ta lõpetaks selle riikliku toetamise. "Põhimõtteliselt ta kavatseb hävitada naftatööstuse," ütles Trump selle peale. "Kas see jääb teile meelde, Texas? Kas see jääb teile meelde, Pennsylvania, Oklahoma, Ohio?"

Algselt pidi tänavu toimuma kolm teledebatti, millest viimane pidi hõlmama puhtalt välispoliitikat, ent pärast president Trumpi hiljutist haigestumist koroonaviirusega, jäeti üks debattidest ära ning seetõttu peeti viimases väitluses vajalikuks veel kord siseriiklikele teemadele keskendumist.

Valimisdebattide komisjon otsustas sel nädalal ühtlasi, et väitlusel lülitatakse kandidaadi mikrofon oponendi esialgse vastuse ajal välja. Taolist muudatust peeti vajalikus selle tõttu, et presidendikandidaatide eelmine debatt muutus kaoseks, kui Trump Bideni jutule pidevalt vahele segas.

Viimane teledebatt on presidendikandidaatide jaoks üldjuhul oluline, sest see annab neile viimase võimaluse veenda suure vaatajaskonna ees enda poolt hääletama inimesi, kes ei ole veel suutnud valikut langetada. Tegemist oli ka viimase korraga, mil Trump ja Biden ühte lava jagasid.

Varahommikust debatti vahendas Eesti lugejateni Delfi välisuudiste reporter Matti Aivar Lind ning faktikontrolli viis läbi Ekspress Meedia uuriva toimetuse faktikontrollimise reporter Heliis Nemsitsveridze. Teledebati moderaator oli telekanali NBC Valge Maja korrespondent Kristen Welker.