Pariisi Place de la République’il kandsid inimesed loosungit „Je suis enseignant” („Ma olen õpetaja”) ja peaminister Jean Castex ütles: „Me oleme Prantsusmaa,” vahendab BBC News.

Pärast Paty tapmist tema kooli juures Pariisi lähedal lasi politsei reedel maha mehe nimega Abdoulakh A.

Uurimisega seoses on vahistatud 11 inimest. Veidi pärast tapmist vahistati kahtlusaluse neli lähedast sugulast. Laupäeval vahistati veel kuus inimest, sealhulgas ühe õpilase isa ja radikaalsest islamistist jutlustaja.

Pariisi Place de la République oli 47-aastase Paty toetuseks meelt avaldanud inimesi täis. Osalesid ka peaminister Castex ja Pariisi linnapea Anne Hidalgo.

Mängiti „Marseljeesi” ja Patyd mälestati minutilise leinaseisakuga.

Castex kirjutas Twitteris: „Te ei hirmuta meid. Meil ei ole hirmu. Te ei lõhesta meid. Me oleme Prantsusmaa!”

Haridusminister Jean-Michel Blanquer ütles, et Prantsusmaal õnnestuks demokraatia vaenlaste vastu võit saavutada, kui ta oleks ühtne, ja et kõik õpetajad Prantsusmaal vajavad toetust.

Lille’is kandsid inimesed lihtsaid loosungeid ja plakateid sõnadega „Ma olen Samuel”.

Tuhanded inimesed kogunesid ka Lyoni Place Bellecourile ja suur meeleavaldus toimus ka Nantes’is.

Meelt avaldati ka Toulouse’is, Strasbourg’is, Marseille’s, Bordeaux’s ja mujal.

Lisaks eilsetele meeleavaldustele on üleriiklik austusavaldus Patyle kavas kolmapäeval.

Terrorismivastane prokurör Jean-François Ricard ütles, et kahtlusalune, kes elas Normandia linnas Évreux’s umbes saja kilomeetri kaugusel mõrvapaigast, läks reede pärastlõunal Paty kooli juurde Conflans-Sainte-Honorine’is ja palus õpilastel näidata, kes on Paty.

18-aastasel Moskvas sündinud tšetšeenil Andoulakh A.-l ei olnud õpetajaga ilmselt mingit seost. Ta järgnes Patyle viimase teel koju. Kahtlusalune lõi Patyle noaga pähe ja lõikas tal pea otsast.

Tunnistajad kuulsid kahtlustalust hüüdmas „Allahu Akbar”.

Kui politsei Abdoulakh A.-le lähenes, tulistas ta õhupüssist. Politseinikud vastasid tulele ja tabasid kahtlustalust üheksa korda. Lähedalt leiti 30 sentimeetri pikkuna nuga.

Prantsuse võimude teatel on Abdoulakh A. varem pisikuritegude eest kohtu all olnud.

Ricard ütles, et Patyd on ähvardatud alates sellest, kui ta näitas tunnis sõnavabaduse kohta prohvet Muhamedi karikatuure.

Ajaloo- ja geograafiaõpetaja Paty soovitas seejuures moslemitest õpilastel mujale vaadata, kui see neid solvata võib.

Ühe õpilase isa reageeris vihaselt ja läks kooli kaebama. Tema ning jutlustaja ja aktivist Abdelhakim Sefrioui tegid videoid, milles nimetasid Patyd „voyou’ks” („kaabakaks”) ja nõudsid ta ametist kõrvaldamist.

Sefrioui on teadete kohaselt olnud Prantsuse luureteenistuste vaateväljas juba aastaid. Nii tema kui ka lapsevanem on vahi all.