64-aastane prokurör Ricard lisas, et Venemaal sündinud ründaja postitas õpetaja surnukehast foto sotsiaalmeediavõrgustikku Twitter, kirjutades selle alla teate, et pani tapmise toime, vahendab Reuters.

Prantsuse politsei kuulas laupäeval üle üheksa juhtunuga seoses vahi all viibivat inimest.

Terrorist lasti politsei poolt maha mõni minut pärast seda, kui ta mõrvas reedel 47-aastase ajalooõpetaja Samuel Paty. Tapmine šokeeris riiki ja tuletas meelde viie aasta tagust rünnakut satiiriajakirja Charlie Hebdo toimetuses.

Uurijad püüdsid laupäeval välja selgitada, kas ründaja tegutses üksinda või oli tal kaasosalisi. Prantsuse meedia teatas, et 18-aastane islamist sündis Moskvas ja oli tšetšeeni päritolu.

Õpetaja Paty näitas selle kuu alguses õpilastele sõnavabaduse teemalises kodanikuõpetuse tunnis karikatuure prohvet Muhamedist, jäädes sellega moslemitest lapsevanemate vihatulva alla. Moslemid peavad oma prohveti kujutamist nimelt lugupidamatuks või lausa pühadust teotavaks.

Prantsuse peaminister Jean Castex ütles laupäeval, et rünnakul näib olevat seos islamiterrorismiga. "Tahan teiega jagada oma täielikku nördimust. Ilmalikkus, Prantsuse Vabariigi selgroog, oli selle alatu teo sihtmärk,” lausus Castex.

Allikate sõnul peeti Pariisi eeslinnas Conflans-Sainte-Honorine'i keskklassi rajoonis vahetult pärast rünnakut kinni ründaja neli sugulast, sealhulgas üks alaealine. Öösel peeti kinni veel viis inimest, nende hulgas kahe õpilase vanemad.

Vähemalt üks mees, kelle sõnul oli tema tütar Paty klassis, postitas eelmisel nädalal sotsiaalmeediasse video, kus ta tembeldas õpetaja pätiks ja kutsus teisi üles "ühendama jõud ja ütlema: "peatu, ära puutu meie lapsi"".

On teadmata, kas kõnealune lapsevanem oli üks vahi all viibijatest. Ühtlasi ei ole veel teada, kas ründaja nägi tema videot, mida sotsiaalmeedias ohtralt jagati.

Õpilaste vanemad asetasid laupäeval kooli väravasse lilli. Mõni ütles, et nende lapsed olid juhtunust häiritud.

“(Mu tütar) on omadega läbi, terroriseeritud sellise teo vägivallast. Kuidas ma seletan talle mõeldamatut?" kirjutas üks isa oma Twitteri kontol.

Tuhanded inimesed väljendasid oma solidaarsust, kasutades sotsiaalmeedias märksõna #JeSuisSamuel (mina olen Samuel), nagu pärast 2015. aasta rünnakut, kui populaarseks sai märksõna #JeSuisCharlie (mina olen Charlie [Hebdo]). Ajakiri Charlie Hebdo avaldas toonase rünnaku eel karikatuure prohvet Muhamedist, pälvides islamistide viha.

Haridusminister Jean-Michel Blanquer ütles riigi õpetajate, õpilaste ja nende vanemate poole pöördudes, et Paty tappis inimene, keda ta nimetas "vabaduse vaenlaseks". "Vabariik ei tagane mitte, mitte, mitte kunagi, kui ta on silmitsi terrorismi, hirmutamisega," sõnas ta.

Islamikogukonna juhid mõistsid mõrva hukka. Avaliku elu tegelased nimetasid seda erinevates avaldustes rünnakuks Prantsuse riikluse olemusele ning selle väärtustele, nagu ilmalikkus ning usu- ja sõnavabadus.

"Islamistidest võitlejate või nende poolehoidjate surmavate rünnakute litaania on Prantsusmaa moslemikogukonnale laastav," ütles Bordeaux'i mošee imaam Tareq Oubrou.

"Täname iga päeva, mis möödub vahejuhtumiteta," ütles ta raadiole France Inter. “Oleme haamri ja alasi vahel. Taoline tegevus ründab vabariiki, ühiskonda, rahu ning religiooni olemust, mis kujutab endast ühtekuuluvust."