Riikliku ilmateenistuse kohaselt ei maksa täna suurt vihma karta. Niiskust lisandub eelkõige ööks, mil üle Eesti liigub nõrka vihma poetavaid sajupilvi. Põhja- ja loodetuul tõmbab tänase jooksul pisut tagasi. Temperatuur jääb öösel sisemaal vahemikku 0 kuni 5 kraadi, rannikul küündib kuni kaheksa soojakraadini. Päeval on üle Eesti sooja 5 kuni 9 kraadi.

Nädalavahetuseks lubab ilmateenistus öökülma. Laupäeva öö vastu pühapäeva möödub suurema sajuta, aga pilvekiht võib laialdaselt taeva katta. Õhutemperatuur jääb mandril vahemikku -1 kuni +3 kraadi, rannikul võib küündida kaheksa soojakraadini. Päeval tungib põhjast peale madalrõhkkond, mille survel lääne- ja edelatuuled tugevnevad. Paariks tunniks on sisealadel ka selgemat taevast, kuid Loode-Eesti kohale jõuab juba hommiku poole pilvekiht, mis edasi sisemaa suunas liigub. Suurem sadu veel ei jõua, aga pärastlõunal võib Eesti lääne- ja põhjaservas veidi vihma tibada. Õhutemperatuur jääb vahemikku kuus kuni kümme soojakraadi.

Pühapäeval liigub üle Põhjalahe Soome madalrõhkkond, mis laieneb servaga üle Läänemere ümbruse ja tõstab lõuna-ning edelatuule tugevaks. Vihmapilved jõuavad öösel Loode-Eestisse ja liiguvad aeglaselt sisemaa suunas. Päeval on sadu laialdane, õhtupoolikul võib sekka ka lörtsi ja lumekruupe tulla. Õhutemperatuur jääb öösel kahe kuni seitsme soojakraadi, Kagu-Eestis nullkraadi ümber ning saartel ja läänerannikul võib küündida kuni kümne soojakraadini. Päeval peaks üle Eesti olema viis kuni kümme soojakraadi.

Maanteeamet: teedel on libeduse tekkimise oht
Eesolevatel öödel on oodata temperatuuri langemist nullkraadini, mistõttu võib teedele tekkida must jää. Kuna paljudel sõidukitel on all veel suverehvid, peavad autojuhid olema varastel hommikutundidel liigeldes ettevaatlikud.

Maanteeamet suviseid piirkiiruseid veel ei alanda. Need kehtivad niikaua kuni ilma- ja teeolud seda võimaldavad.

„Olulise muudatusena jätame sel talvel kõigil 2+1 ja teatud 2+2 teede lõikudele kiiruspiiranguna 100 kilomeetrit tunnis,“ lausus Maanteeameti teehoiudirektor peadirektori ülesannetes Raido Randmaa. „Anname liiklejatele vastutust juurde talvistes oludes liiklemisel. Kindlasti tuletame ka meelde, et suurim piirkiirus ei ole kohustuslik ja alati tuleb sõidukiiruse valikul jälgida ilma- ja teeolusid.“

2+2 teedest jääb 100 km/h kehtima Tallinna ringteel, Tallinna–Tartu ja Tallinna–Narva maantee osadel lõikudel.

Suurem kiirus kehtestatakse neis kohtades, kus liikluskeskkond on selleks valmis. Neil lõikudel, kus on suurem oht metsloomade ja jalakäijate õnnetuseks, jäetakse talveks kiirus 90 km/h.

Samuti jääb valgel ajal heade sõidutingimuste korral Maanteeametile õigus ka talveperioodil Tallinna–Pärnu maantee Laagri–Ääsmäe lõigul ja Tallinna–Tartu maanteel Kose–Võõbu lõigul tõsta muutteabega liiklusmärkidega lubatud sõidukiirus kuni 110 km/h.

Randmaa lisas, et kõikidel nendel teedel kehtivad kõrgemad nõuded talihooldele (kehtib 3+ tase), mis on sarnased Põhjamaades kehtivatele. „Oleme Põhjamaade kogemustest näinud, et liiklejad arvestavad teeoludega ning mõistetakse, et suurim lubatud kiirus ei ole kohustus vaid võimalus. Loodame, et ka meie liiklejad järgivad seda,“ lausus ta. „Talvistes muutlikes oludes on normaalne sõita lubatust madalama kiirusega.“

Soovitame enne sõidu alustamist vaadata teeolusid portaalist tarktee.ee. Enne talve tuleb sõidukijuhtidel üle vaadata oma auto ja selle varustus. Oluline on sõita tehniliselt korras ja talvehooajaks ettevalmistatud sõidukiga. Kontrollida, et pidurid, tuled ja kojamehed oleksid töökorras. Naastrehvid on lubatud alates 15. oktoobrist, talverehvid peavad kõikidel sõiduautodel all olema hiljemalt 1. detsembriks.