Välisministeeriumi praeguse kantsleri Rainer Saksa viieaastane ametiaeg saab detsembris täis, ta on avalikult kinnitanud, et ta ei jätka sel ametikohal.

Seetõttu on välisminister Urmas Reinsalu otsinud mõnda aega oma ministeeriumile uut tippjuhti, kelleks nüüd Delfi andmetel on välja valitud Eesti praegune suursaadik USA-s, Jonatan Vseviov.

Kantsleri kandidaat peab protseduuri järgi saama heakskiidu kõrgemate riigiametnike valikuga tegelevalt komisjonilt riigikantselei juures ning lõpuks kinnitab isiku ametisse valitsus.

Vseviovile oleks see juba teine kord saada ministeeriumi kantsleriks. 2016-2018 töötas ta kaitseministeeriumi kantslerina, kust nimetati suursaadikuks USA-s. Ka ei ole välisministeerium talle varasemast võõras, just sealt alustas ta oma riigiteenistust enne pikemaks ajaks kaitseministeeriumisse siirdumist.

„Jonatan Vseviov on pühendunud diplomaat ja riigiametnik ja saab selles ametis edukalt hakkama,” ütles välisminister Urmas Reinsalu.

„Tänan praegust kantslerit Rainer Saksa välisministeeriumi juhtimise, eriti kevadise konsulaarkriisi lahendamise eest,” sõnas Reinsalu.

Rainer Saks on täitnud välisministeeriumi kantsleri ülesandeid alates 2015. aasta 1. detsembrist ning tema viieaastane ametiaeg lõppeb korraliselt 1. detsembril 2020.

Jonatan Vseviov lõpetas Tartu Ülikool politoloogia erialal ning seejärel omandas ta magistrikraadi Georgetowni Ülikoolis julgeoleku-uuringute erialal. 2004. aastal asus Vseviov tööle välisministeeriumi poliitika planeerimise osakonda, kust ta liikus edasi poliitikadiplomaadiks Eesti suursaatkonda Washingtonis.