Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabikeskuse juht Arkadi Popov selgitas täna Vikerraadios, miks Navalnõid Eestisse ei toodud, vahendas ERR.

"Eesti oli valmis teda vastu võtma,” rääkis Popov laupäeva Vikerraadio saates “Kajalood”. Popovi sõnul pöördusid Navalnõi esindajad tema poole kohe pärast seda, kui teda 20. augustil mürgitati. Tiim uuris, millised on võimalused Navalnõi ravimiseks Eestis.

Popovi sõnul arutas ta seda nii Põhja-Eesti regionaalhaigla meeskonnaga, kes nõustus ettepanekuga kiirelt ning samas kooskõlastati see ka “kõrgemal tasemel”, kust saadi samamoodi kiiresti jaatav vastus.

Kuna aga Eestis pole väga levinud mürgistuste tuvastamine, siis oleks ilmselt pidanud küsima abi teistelt, ilmselt NATO riikidelt, tõdes Popov. “Kahtlen sügavalt, et meil oleks olnud võimekus määrata neid aineid, mis hiljem Navalnõi organismist avastati,” märkis ta. “Aga toetav ravi oleks meil olnud võimalik,” lisas Popov.

Ta ütles, et hingas kergendatult, kui sai teada, et Navalnõi viiakse Berliini Charité haiglasse.

Augusti lõpus kirjutas Eesti Päevaleht, et Eestilt küsiti luba Navalnõi ravile toomiseks riiki. Venemaal mürgitatud Navalnõi tiim küsis Eesti valitsuselt luba ta Omskist Tallinna tuua.

Välisminister Urmas Reinsalu kinnitas toona sellist päringut ja lisas, et Eesti andis oma nõusoleku nii õhuruumi avamiseks kui raviks. Sellal ei teadnud Reinsalu, miks ühenduti just Eestiga ja miks Navalnõi lõpuks ikkagi Berliini viidi.

Augusti lõpus lendas 44-aastane Venema opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Siberist Moskvasse, kui tal järsku halb hakkas. Lennuk tegi Omskis erakorralise maandumise. Kohe kahtlustati mürgitamist, kuigi kohalikud arstid seda eitasid. Nende hinnangul oli tegemist ainevahetushäirega, mis võis tekkida veresuhkru langusest lennureisi ajal.

Navalnõi toimetati Berliini Charité haiglasse ravile, mille arstid jõudsid vastupidisele järeldusele — mehelt võetud proovid näitasid mürgistust. Täpsemalt avastati koliinesteraasi inhibiitorite jälgi, tegemist on närvimürgiga. Kaks aastat tagasi eksspiooni Sergei Skripali mürgitamiseks kasutati ka just koliinesteraasi inhibiitorit.

Navalnõid raviti Berliinis kuu aega. Septembri lõpus tuli haiglalt sõnum, et Navalnõi kirjutatakse haiglast välja.

Möödunud nädalal ütles Navalnõi oma esimeses mürgitamise järel antud intervjuus Saksa väljaandele Der Spiegel, et tema mürgitamise taga oli Venemaa president Vladimir Putin.