„Riigipea legitiimsus ei kutsu esile küsimusi, ta on üldrahvalikult valitud president, aga Kõrgõzstanis kujunenud olukorras tehakse talle ettepanek kirjutada vabatahtlikult avaldus volitustest loobumise kohta,” ütles Sarijev. „On veel üks tee: parlament võib algatada presidendi tagandamisprotsessi.”

Sarijevi sõnul nõuab koordinatsiooninõukogu, et parlamendi senine koosseis koguneks erakorralisele istungile ja langetaks otsuse uue valitsuse moodustamise kohta. Pärast seda võidakse korraldada erakorralised parlamendivalimised.

Biškeki kohus viis aga Kõrgõzstani endise presidendi Almazbek Atambajevi, kes meeleavaldajate poolt öösel vanglast vabastati, üle koduaresti.

Atambajev mõisteti juunis kriminaalse autoriteedi ebaseadusliku vabastamise eest 11 aastaks vangi. Tal seisis ees kohtuprotsess kokkupõrgete asjus 2019. aasta augustis Koi-Tašis ja ta viibis selle ootuses Kõrgõzstani Riikliku Rahvusliku Julgeoleku Komitee (UKMK) eeluurimisvanglas.

Atambajev pääses vabadusse rahutuste tõttu, mis puhkesid Biškekis eile õhtul. Opositsiooni poolehoidjad ei tunnustanud pühapäevaste parlamendivalimiste tulemusi. Keskvalimiskomisjon kuulutas täna valimistulemused kehtetuks.