Lapsed ja koroonaviirus

Mida tähendab, kui koolis saadetakse teatud klassid distantsõppele? Mis on sel juhul koju saadetud lastele lubatud, mis mitte? Kas see on normaalne, et koduõppel lapsed "jõlguvad" vahetpidamata kortermajade koridorides?

Seda, millises olukorras kool otsustab lapsed kas ühes klassis või kogu koolis distantsõppele suunata, otsustab koolipidaja – tavaliselt kohalik omavalitsus, soovitatavalt koostöös terviseametiga.

Kui laps on koolist koju saadetud seetõttu, et ta on koroonapositiivse inimese lähikontaktne, peaks laps kindlasti kodus püsima ja ei tohiks sõpradega välja minna, samuti ei tohiks ta käia huviringides. Kodus peab kindlasti püsima ka laps, kellel on hingamisteede ägeda nakkushaiguse sümptomid.

Miks koolid ei arvesta kokkulepitud reeglitega ning keelduvad kooli vastu võtmast nohuga ja nohu tagajärjel tekkinud köhaga last? Perearst ei ole nõus testile saatma (ega 10-aastane, ilma sümptomiteta pole ka põhjendatud).

Perearstid soovitavad haige lapse koolist koju jätta – ka siis, kui ainsateks sümptomiteks on köha ja nohu. Kui laps on paranenud ja enesetunne võimaldab õppetöös osaleda, ei ole haigusest jäänud kerge köha ja nohu takistuseks kooli minekul. Kui lapsevanema hinnangul on lapse tervis hea (vajadusel võib nõu pidada perearstiga või pereõega) ja kool ei ole nõus last õppetööle lubama, tuleks seda arutada kooli juhtkonnaga või koolipidajaga ja koos lahendused leida.

Miks saadab perearst alla 10-aastaseid lapsi koroonatesti tegema, juhendis on ju kirjas et seda ei ole vajalik teha?

Perearstide juhendis on kirjas, et alla 10-aastaseid lapsi suunatakse analüüsile juhul, kui neil esinevad haigussümptomitele lisaks teatud riskifaktorid (lähikontakt COVID-19-positiivse inimesega, keegi perest on viimase 14 päeva jooksul saabunud riskipiirkonna riigist). Lisaks võib arst haige lapse analüüsile suunata muudel põhjustel, nn arstliku kaalutlusotsusega – seda võiks arst teile täpsemalt selgitada. Soovitan ikka arsti nõuandeid kuulata: tema ainus soov on see, et teie laps terve oleks ja ennast hästi tunneks.

Kes peaks kontrollima, et nakkusohu tõttu koolist koju saadetud õpilased püsivad eneseisolatsioonis, ega käi nn linna peal? Kas kool või lapsevanemad või hoopis terviseamet?

Laste käitumise eest vastutab lapsevanem.

Üks perearst ütleb, et iga nohu ja köhaga pole vaja last lasteaiast koju jätta, teine ütleb vastupidist. Kuidas siis peaks käituma?

Perearstide juhend ütleb, et haige laps peab koju jääma. Kui köha ja nohu äge periood on möödunud ja laps tunneb end hästi ja suudab kõikides lasteaia tegevustes osaleda, siis haigusest püsima jäänud kerge köha ja nohu ei ole takistuseks lasteaeda minekule.

Sümptomid, isolatsioon, arsti juures käimine

Perearstide juhises on kirjas, et nende poole pöörduda siis, kui tekivad ägedad haigussümptomid. Terviseameti juhises on viited lihtsalt sümptomitele - ei ole rõhutatud, et need peavad olema ägedad. Mul on mõningased sümptomid (olen karantiinis, sest oli kokkupuude COVID-positiivsega), aga need ei ole ägedad. Mis ma siis tegema pean - kas pöördun perearstile või mitte?

Ägedaks sümptomiks loeme sümptomit, mida varem pole olnud, aga mis on hiljuti tekkinud. Kui teil olid samad haigussümptomid juba enne lähikontakti, ja need on tingitud kroonilisest haigusest, ei ole vaja analüüsi teha. Kui teil on aga kasvõi üks hingamisteede ägeda nakkushaiguse sümptomitest (köha, nohu, kurguvalu, palavik jne), tuleks teha analüüs. Kõige paremat, just teie tervisest lähtuvat nõu saate ikka oma perearstilt.

Miks on nii, et minult sotsiaalmaksu võetakse küsimata, aga kui ma tahan selle raha eest arsti juurde minna, siis arst võib rahulikult keelduda viidates viirusele? Võiksin ju selle raha eest leida ise endale arsti, kes mind on nõus ravima.

Sotsiaalmaksu tasumine ei ole nagu poes käimine, kus kindla rahasumma eest saab kindlaid tooteid; samuti ei tähenda sotsiaalmaksu tasumine ka seda, et te saate dikteerida, mida te soovite ja mida mitte. Eestis on solidaarne ravikindlustus, mis tähendab, et iga inimene saab arstiabi just nii palju, kui ta arsti hinnangul vajab ja seda sõltumata tema panusest sotsiaalmaksuna. See tähendab, et vajalikku arstiabi saavad nii rikkad kui ka vaesed, isegi kui see on väga kallis. Arstiabi ressursid on alati piiratud (mitte ainult raha, aga ka inimeste, seadmete ja muude vahendite tõttu) ja seepärast tuleb meedikul alati valida, kellele millist abi ja kui kiiresti osutada. On väga oluline, et raskes seisus inimene saaks arstiabi kiiremini kui inimene, kellel tervisemure võimaldab oodata.

Ma ei oska teie konkreetset juhtumit kommenteerida. Kui teile tundub, et teie arst ei võta teid vastu, kuigi tervise tõttu peaksite vastuvõtule minema, soovitan esmalt rääkida selle raviasutuse juhiga, kus arst töötab. Kui see ei õnnestu, pöörduge terviseametisse.

Tuli automaatteade terviseametist, et oli Covid-19 lähikontakt ja paluti kodus püsida 14 päeva. Tuttava käest sain teada, et lähikontakt oli 7 päeva tagasi ühel sünnipäeval ja temale öeldi, et alates kontaktist 14 päeva. 7ndal lähikontakti päeval tulid mul ülemiste viirushaiguste sümptomid- kurguvalu ja nohu, tegin testi, tulemus negatiivne. 10. päeval enam sümptomeid ei olnud, ainult kerge nohu lõpp, enesetunne hea. Kuidas peaks käituma, kas jätkuvalt olema isolatsioonis kui saab täis 14 päeva või võib naasta tööle?

Lähikontaktne peab kodus püsima 14 päeva alates lähikontaktist.

Kui lühikese ajavahemiku jooksul (4 päeva) on tehtud kaks testi. Esimene, mis osutus positiivseks (ütleme esmaspäeval) ja teine, mis osutus negatiivseks (ütleme neljapäeval), siis millest tuleks juhinduda? Arvestades, et inimesel puuduvad sümptomid?

Lähtuda tuleb positiivsest testist.

On nohu, test negatiivne. Kas lubatud tööle minna? Haiguslehte nohuga nagu ei tahaks võtta. Mul nohu kestab tavaliselt 2 nädalat. Sellist perioodi tööta ma endale lubada ei saa. Pole ka kindel, et mu perearst selle annaks.

Hetkel on kokkulepe, et ka ägeda nohuga ei minda tööle. Tööle võite minna, kui enesetunne on hea ja püsima on jäänud kerge nohu hea enesetunde foonil. Kui olete haige, siis on teil õigus haigusleht saada.