Madridi linnapea José Luis Martínez-Almeida teatas reedel piirangute karmistamisest erinevates koroonaviiruse kolletes, kuid keeldus kehtestamast linnaülest “lukkupanekut”, vahendab BBC.

Hispaania tervishoiuminister Salvador Illa aga ütles laupäeval ajakirjanikele, et valituse hinnangul praegustest piirangutest lihtsalt ei piisa. Ta rõhutas, pöördudes pealinna juhtkonna poole, et “on aeg tegutseda otsustavalt”, võtmaks pandeemia enda kontrolli alla. “Me täheldame tõsist riski pealinna ja naaberregioonide elanikele,” ütles minister Illa, kutsudes ametivõime üles “seadma kodanike tervise esikohale” ning kehtestama karantiini tervele pealinnale.

Hispaania regioonidel on õigus kohalike tervishoiuküsimuste üle ise otsustada, mis tähendab, et keskvalitsusel ei ole võimalik piiranguid enda heaksnägemise järgi seada.

6 miljoni elanikuga Madrid on Hispaania viirusepuhangu peamiseks epitsentriks, nagu see oli seda ka koroonaviiruse esimese laine ajal tänavu kevadel. Tervishoiuministeeriumi teatel registreeriti viimase ööpäeva jooksul Hispaanias 12 272 juhtumit, millega nende koguarv kasvas 716 481-ni, mis on kõrgeim näit Lääne-Euroopas.

Madridi regioon moodustab umbes kolmandiku kõigist Hispaania haigus- ja surmajuhtumitest. Viimastel nädalatel on koroonaviirusse nakatunute arv seal järsult tõusnud, avaldades üha kasvavat survet pealinna tervishoiusüsteemile. Tänase seisuga on viimase kahe nädala koroonaviirusse nakatunute suhtarv Madridis 746,2 juhtumit 100 000 inimese kohta, mida on üle kahe korra rohkem kui riigis tervikuna (320).

Olukorra halvenemisest hoolimata ei suuda Hispaania valitsus ja Madridi linnavalitsus omavahel kokkuleppele jõuda küsimuses, milliste meetmetega tuleks reageerida. Madridi ametivõimude teatel on nende seisukoht see, et kogu linna ja seda ümbritsevat regiooni ei ole mingil juhul mõistlik uuesti karantiinireeglite alla sundida, vaid tegutseda tuleks fokusseeritult: just nõnda teatati reedel liikumispiirangute karmistamisest kaheksas Madridi linnaosas, kus elab kokku umbes miljon inimest.

Alates esmaspäevast on nende piirkondade elanikel lubatud oma tsoonist lahkuda ainult selleks, et minna tööle, kooli või pöörduda arsti poole. Igasugustest sotsiaalsetest kogunemistest ja üritustest ei tohi osa võtta rohkem kui kuus inimest, avalikke parke ei avata ja äriettevõtetel tuleb oma uksed sulgeda hiljemalt õhtul kell kümme.

Hispaania valitsus aga ei ole Madridiga nõus, leides, et need piirangud ei ole piisavad, soovitades muu hulgas lõpetada igasuguse tarbetu liikumise kogu linnas.

Tervishoiuminister Illa kutsus piirkondlikke ametnikke laupäeval üles poliitilised kaalutlused kõrvale jätma ja lähtuma ennekõike teadusest. “Tahan korrata üleskutset meetmete ülevaatamiseks [Madridis], teaduse kuulamiseks, poliitika tagaplaanile jätmiseks ning kodanike tervise esikohale seadmiseks,” ütles Illa.

Jälgides murettekitavat olukorda Hispaanias ja mujal Euroopas, väljastas Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) reedel karmi hoiatuse koroonaviiruse uuesti ilmnemise osas talve lähenedes Euroopas ja mujal maailmas.

WHO hädaolukordade meeskonna juht dr Mike Ryan ütles reedel, et Euroopa riikides on näha “murettekitavat haigusjuhtumite kasvu” ja see toob paratamatult kaasa ka suremuse kasvu, arvestades, et viirusega puutub taas üha tihedamini kokku ka “vanem elanikkond”.

Ryani sõnul on murettekitav, et osa riike räägib juba uuest nn lukkupanekust, arvestades, et tegemist peaks olema absoluutselt viimase abinõuga. “On küsitav, kas erinevad riigid on juba kasutanud kõiki võimalusi, vältimaks teistkordset lukkupanekut. Mõelda, et oleme juba septembris tagasi viimase abinõu juures, on päris kainestav.”