Terviseamet soovitab edasi lükata või ära jätta kõik perekondlikud kogunemised, peod ja muud üritused. Soovitatav on üritused lükata 3-4 nädalat edasi ja seejärel uuesti olukord üle hinnata.

Riskide püsimisel või kõrgenemisel tasub üritus üldse ära jätta või lükata see kaugemasse tulevikku. Kui üritus on täiesti vältimatu, tasub seda teha võimalikult väikeses seltskonnas, järgides kõiki terviseameti välja antud turva- ja ohutusnõudeid. Vajadusel saad konsulteerida mõne terviseameti spetsialistiga.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

• Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

• Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

• Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

• Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

• Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

• Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

• Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

• Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

• Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 127 917 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 44 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Nakatumisnäitaja kerkis üle 30

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 823 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 50 testi tulemus osutus positiivseks.

Tänase hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 22 inimest, juhitaval hingamisel on kolm patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaks.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 30,78.