Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Ida-Virumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 30 inimesel. Harjumaale laekus 16 uut positiivset testi tulemust, Lääne-Virumaale kaks ja Tartumaale üks. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (14 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 16 haigusjuhust ühel juhul on tegemist Ukrainast sisse toodud juhtumiga ning üheksal juhul on tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 18.-19. september lisandunud haigusjuhtudest oli kaks juhtumit sisse toodud Soomest ja Taanist, 29 juhul oli tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega, 12 neist seotud Läänemere Gümnaasiumi koldega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on kolm aktiivset kollet, millest Gourmet Coffee ehk Kadrioru sünnipäeva koldega on seotud 26 ja Tallinna Männi lasteaia koldega 10 inimest. Läänemere Gümnaasiumi koldes on tänahommikuse seisuga 15 haigestunut.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 992 inimest, kellest 209 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 30 uue juhtumi puhul on 18 juhul tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega ja ülejäänud nakatumiste asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis neli aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud kuus inimest, Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 inimest (number korrigeeritud). Tutvuskonna koldes on tänahommikuse seisuga 29 haigestunut. Tammiku põhikooli koldes on 11 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 680 inimest, kellest on haigestunud 145.

Tartumaale lisandunud uus juhtum on seotud matuse koldega. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet – Võru sünnipäev (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut) ja matuse kolle (11 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 153 inimest, kellest 41 on haigestunud.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 47 inimest, kellest seitse on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.

Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 22 inimest

20. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 22 inimest, juhitaval hingamisel on kolm patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaks.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 433 COVID-19 haigusjuhtumit 420 inimesega.

20. septembri seisuga on tervenenud 2 377 inimest. Neist 1 817 inimese (76,4%) haigusjuhtum on lõpetatud, 560 inimese puhul (23,6%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 30,78.

Eestis on kokku tehtud üle 187 000 esmase testi, nendest 2 924 ehk 1,55 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.