Surmajuhtumeid on üle 80 000 ning teatatakse intensiivravi voodikohtade ja hapnikuvarude nappusest, vahendab BBC News.

Valitsus jätkab samal ajal piirangute leevendamist kogu riigis, et elavdada majandust pärast miljonite töökohtade kadumist.

Covid-19 pandeemia algfaasis näis, et Indial läheb suhteliselt hästi. Kehtestati range karantiin, aga siis tabas viirus selliseid megalinnu nagu Mumbai ja Delhi ning hakkas kiiresti levima ka väiksemates linnades ja maapiirkondades.

Nüüdseks on Indias nakatumisjuhtumeid kokku 5 020 359. Viimase 24 tunni jooksul lisandus 90 123 juhtumit ja eelmisel nädalal umbes 600 000.

Vajadus hapniku järele on viimasel ajal eksponentsiaalselt kasvanud.

Haiglad ja hoolduskeskused kulutavad sel kuul iga päev umbes 2700 tonni hapnikku, samas kui aprillis oli see arv 750 tonni, teatas Üleindialine Tööstusgaaside Tootjate Assotsiatsioon. Samal ajal vajatakse rohkem ka tööstuslikku hapnikku, sest tehased avanevad

Kõige rohkem kannatavad osariigid, kus nakatumine murettekitavalt kasvab: Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, Rajasthan, Telangana ja Andhra Pradesh.

Indias on praegu vastuollu sattunud inimelud ja elatis. Hapniku tootmist tuleb suurendada, et ei kannataks tööstus ega patsiendid.

Enamik hapnikutehaseid asub suurte linnade läheduses. Kõrvalisematesse piirkondadesse tuleb hapnikku saata spetsiaalsete külmutusveokitega, mida on kogu India peale umbes 1500. Paljudes osariikides, näiteks Delhis, pole ühtki hapnikutootjat ja kõik tuleb naaberregioonidest sisse vedada.