Venemaa tõmbab Valgevene võimude võimalikuks abistamiseks mõeldud jõureservi piirilt tagasi, teatas Peskov eile õhtul, vahendab TASS.

„Kahe presidendi läbirääkimiste tähtis tulemus oli kokkulepe selle kohta, et Venemaa tõmbab tagasi õiguskaitseorganite ja rahvuskaardi reservi, mis oli koondatud Venemaa-Valgevene piiri lähedale, ning viib inimesed alalise paiknemise kohtadesse,” ütles Peskov ajakirjanikele.

Reservi loomisest Lukašenka võimalikuks toetamiseks teatas Putin 27. augustil. Putin ütles siis, et selle Valgevenesse viimise tingimus on olukorra teravnemine: nad ei hakka tegutsema enne, kui meeleavaldajad ei hakka „süütama autosid, maju, panku, püüdma hõivata administratiivhooneid”.

Eile ütles Lukašenka kohtumisel Putiniga, et „keegi ei ole ületanud punast joont”, ja tänas Venemaa presidenti toetuse eest.

Telegrami kanal Baza 2 teatas 2. septembril, et jõureservi koosseisus olid Peterburi OMON-i töötajad. Baza 2 teatas OMON-lastele endile viidates, et nad saadeti alates 20. augustist Pihkva lähedale, aga septembri algusest alates hakati alalisse paiknemiskohta tagasi saatma.

RBK teatel kestsid Putini ja Lukašenka läbirääkimised umbes neli tundi ja 20 minutit.

Peskov ütles ajakirjanikele, et riigipead „faktiliselt istusid ja rääkisid neli tundi silmast silma”. „Esmajärjekorras arutati majandussidemeid, kaubanduslikku ja majanduslikku koostööd,” ütles Peskov.

Lepiti kokku ka kontaktide jätkamises humanitaarvaldkonnas ja teadusasutuste vahel. „Eraldi peatuti Valgevene osalemisel vaktsiini Sputnik V katsetamise kolmandas etapis. Putin andis korralduse valmistada ette esimene tarnepartii Valgevene jaoks,” ütles Peskov.

Veel leppisid presidendid kokku korralduse andmises ametkondade juhtidele ettepanekute ettevalmistamiseks piirangute kaotamiseks transpordi alal, see tähendab koroonaviiruse tõttu katkenud transpordiühenduse taastamiseks.

Peskovi sõnul toetas Putin Lukašenka konstitutsioonireformi algatust. Lukašenka kinnitas oma otsust minna reformi läbiviimise teele ja kavatsust moodustada selles küsimuses tööstruktuur.

„Jutt käis ka sõjalises liinis. Siin on väga tähtis öelda, ja Putin rõhutas seda, et pärast seda, kui kõik õppused on lõpetatud, viiakse kõik väed nende alalisse paiknemiskohta,” teatas Peskov.

Lõpetuseks märkis Peskov, et Putini ja Lukašenka läbirääkimised olid konstruktiivsed, kestvuselt pikad ja sisult tihedad.

Visiit Sotšisse oli Lukašenka jaoks esimene sõit välismaale pärast augusti alguses toimunud presidendivalimisi. Kohtumise alguses, mille juures viibisid ka ajakirjanikud, teatas Lukašenka, et Valgevene peab „vanema vennaga” tihedamalt kokku hoidma ja jätkama koostööd kõigis küsimustes.

Putin andis Lukašenkale lubaduse laenata 1,5 miljardit dollarit.