Vähemalt viis Kremlile lähedal seisvat inimest, kes palusid oma nimesid mitte avalikustada, ütlesid Bloombergile, et valimiste järgsete meeleavalduste suurus Valgevenes tuli valitsusele üllatusena.

Viimaste sõnul puudub Moskval endiselt usaldus Lukašenka vastu, kuid samal ajal ei soovi Kreml ka lubada olukorda, kus opositsioonil õnnestub Valgevenes võimule tulla massimeeleavalduste teel.

Just sel põhjusel jätkab Venemaa Lukašenka toetamist, ent allikate väitel püüab Kreml siiski veenda teda liikuma järkjärgulise võimuvahetuse poole, kirjutab Bloomberg.

Hiljuti puhkenud massimeeleavalduste järel on Putin lubanud Lukašenkale vajadusel appi minna, moodustades tema palvel ka Venemaa õiguskaitseametnike reservi, keda ollakse valmis Valgevenesse saatma.

Juba protestide algul asendati riigitelevisiooni personal, kes julges protestijate kaitseks välja astuda, Venemaalt tulnud propagandistidega ning hiljuti võõrustas Lukašenka Minskis Venemaa valitsuse liikmeid eesotsas peaminister Mihhail Mišustiniga.

Juba homme lendab Lukašenka ise Venemaale Sotši, et kohtuda seal president Putiniga. Tegemist on nende esimene näost-näkku kohtumisega pärast vastuolulisi presidendivalimisi Valgevenes.

Ajal, mil Lukašenka suundub Putiniga kohtuma, saadab Venemaa aga oma Pihkva õhudessantvägede diviisi üksused Valgevenesse ühistele sõjaväeõppustele, teatas täna Venemaa kaitseministeerium.

Vene sõjaväelased saabuvad Valgevenesse raudteed pidi ning naasevad tagasi kodumaale, kui õppused on läbi, märkis ministeerium.