Vähemalt viis tuhat meeleavaldajat, kellest paljud olid naised, kogunesid laupäeval Minski kesklinna ja skandeerisid: "Mine ära!", viidates Lukašenkale, ning "Masha!", avaldades toetust opositsioonipoliitik Maria Kalesnikavale, kes peeti kinni pärast seda, kui ta keeldus sel nädalal võimude ähvarduste kiuste oma kodumaalt lahkumast, vahendab Reuters.

Võimud asusid inimesi kinni pidama vahetult pärast seda, kui protestiaktsioon naistemarsi nime all pärastlõunal alguse sai. Õhtul kella 17ks oli inimõigusorganisatsiooni Viasna andmetel kinnipidamisasutustesse toimetatud vähemalt 46 inimest, kellest valdav osa olid naised.

Väidetavalt hoiatasid märulipolitseinikud enne rahvahulka, et kogunemine on ebaseaduslik, ning alustasid seejärjel meeleavaldajate kinnipidamist ja nende miilitsabussidesse tarimist, teatab Raadio Vaba Euroopa.

Valgevene siseministeeriumi pressiesindaja Olga Tšemodanova ütles uudisteagentuurile AFP, et "naisi peeti kinni", kuid ei oska öelda, kui palju ega anda täiendavat teavet.

Varssavist eetrisse minev opositsioonikanal Belsat teatas sõnumirakenduses Telegram, et kaks meeleavaldust kajastanud nende toimetuse ajakirjanikku peeti samuti miilitsa poolt kinni.

Teadete kohaselt püüdis osa naisi oma mõttekaaslaste kinnipidamist takistada, asudes julgeolekutöötajatega rabelema, üritades neilt eest kiskuda ka näomaske, paljastamaks nende isiku.

Valgevenes said alguse meeleavaldused pärast seda, kui ametivõimude väitel võttis kauaaegne president Lukašenka augustikuus toimunud vaidlusalustel valimistel 80,1% häältest - tulemus, mis protestijate arvates saavutati ulatusliku võltsimise teel. Tegelikuks võitjaks peavad nad hoopis valimiste järel võimude ähvardusel Leetu põgenenud opositsioonilist presidendikandidaati, 38-aastast Svetlana Tihhanovskajat.

Tsihhanovskaja, kes seadis tänavu kevadel pärast tema abikaasa, tuntud juutuuberi kinnipidamist viimase asemel üles kandidatuuri Lukašenka vastu, kutsus laupäeval miilitsat üles lõpetama eriarvamuste mahasurumine.

"Vägivald, mida te naiste vastu kasutate, on häbiväärne," ütles Tsihhanovskaja oma avalduses. "Kõik, kes panevad toime kuriteo rahumeelsete meeleavaldajate vastu, võetakse vastutusele."

66-aastane Lukašenka kohtus laupäeval aga oma õiguskaitseametnikega, paludes viimastelt ajakohast ülevaadet Valgevene poliitilisest olukorrast, teatas riiklik uudisteagentuur Belta, täpsustamata kohtumise sisu.

Valgevene president peaks Kremli teatel juba homme sõitma Musta mere äärsesse kuurorti Sotšisse, kus ta kohtub Venemaa riigipea Vladimir Putiniga, et arutada "energiaalast koostööd ja kahe riigi strateegilist partnerlust".

USA asevälisminister Stephen Biegun avaldas reedel kohtumist kommenteerides lootust, et president Putin soovitab Lukašenkal enda rahva tahtele järele anda ning võimust loobuda.

Ta hoiatas, et kui Venemaa valitsus "jätkab samasugust kurssi, võib see Valgevene rahva - kellel pole Venemaale mingeid etteheiteid - hoopis Moskva vastu pöörata". "Me loodame, et Moskva sõnum kohtumisel on see, et valitseja peab oma rahva tahtele järele andma," ütles Biegun.

USA diplomaat kutsus Lukašenkat ühtlasi üles opositsiooniga võimu üleandmiseks läbirääkimisi pidama. Ta rõhutas, et USA toetus sellistele kõnelustele "ei tähenda, et paluksime Valgevenel ida ja lääne vahel valida".