"Valgevenelased on muutunud, nad on üles ärganud," ütles Tsihhanovskaja laupäeval otsesaates, rääkides kogu riigis käimasolevatest valitsusvastastest meeleavaldustest, mis said alguse pärast 9. augusti valimisi, mille tulemusi oponentide väitel võltsiti, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Tsihhanovskaja ütles, et Valgevene inimesed tahavad muutusi ja nad "ei usu enam praegusesse valitsusse". Ta märkis, et meeleavaldajad on "jõudnud punkti, kust tagasiteed enam ei ole" ja "inimesi on võimatu sundida järele andma."

"Ma kutsun kõikide riikide liidreid, sealjuures Venemaad, naaberriike, pidama lugu meie riigi suveräänsusest ja saama aru, et meie iseseisvus ei ole müügiks ega debatiküsimuseks," sõnas Tsihhanovskaja.

"Mitmete riikide, sealjuures USA, Kanada ja Euroopa riikide, liidrid üritasid minuga ühel või teisel viisil ühendust võtta ja ma ei keeldu läbikäimisest kellegagi. Jah, kõik helistasid ja väljendasid toetust Valgevene rahvale," rääkis ta. "Me oleme avatud dialoogile iga riigi esindajatega. Kui nad helistavad meile Venemaalt, siis me muidugi vastame."

Vastates küsimustele oma plaanide kohta juhul, kui tal õnnestub kunagi ametisse astuda, ütles Tsihhanovskaja, et korraldab kiiresti kõigi poliitvangide vabastamise ja tagab uute õiglaste ja läbipaistvate presidendivalimiste toimumise. Ta lisas, et ise ei kavatse neil valimistel presidendiks kandideerida.

Ühtlasi kutsus Tsihhanovskaja kõiki osalema täna pealinnas Minskis toimuval Ühtsuse marsil, mis algab pärastlõunal kell 14. "Teate, meie peres on alati olnud tava: üks kõigi ja kõik ühe eest. Ja mul on väga hea meel, et see on saanud homme toimuva Ühtsuse marsi peamiseks motoks. Tervitan kõiki, kes sinna tulevad, ja pidage meeles, et seni, kuni oleme koos, oleme tugevad," lausus ta.

Vahepeal kinnitasid Poola võimud, et Tsihhanovskaja külastab 9. septembril Varssavit ja kohtub peaminister Mateusz Morawieckiga. Valgevene opositsiooniliider viibib praegu eksiilis Leedus, kuhu ta põgenes võimude ähvardusel mõned päevad pärast valimisi, märgib Raadio Vaba Euroopa.

Teadete kohaselt põgenes ka Tsihhanovskaja peamine esindaja Valgevenes Olga Kovalkova laupäeval Poola, öeldes, et Valgevene võimud olid sundinud ta riigist lahkuma. Kovalkova mõisteti 25. augustil ka kümneks päevaks aresti.

"Minu juurde tulid miilitsa ja Valgevene siseministeeriumi esindajad, kes ütlesid, et kui ma pole nõus lahkuma, ootavad mind pikad arreteerimised," ütles Kovalkova Varssavis ajakirjanikele.

Valdav osa Euroopast, samuti USA ja teised riigid on augustikuiste valimiste tulemused tühiseks tunnistanud ja kritiseerinud Lukašenkat meeleavaldajate ja poliitiliste oponentide vastase vägivalla eest nii enne kui ka pärast valimisi.

66-aastase Lukašenka valitsusajal pole ühedki Valgevene valimised olnud lääne hinnangul vabad ega õiglased.