Täna pärast valitsuse pressikonverentsi Delfile antud videointervjuus jätab peaminister Jüri Ratas mulje, et ta ei tea, mis see luurekomisjoni raport üldse on.

Küsimuse peale, kas Ratas on ise USA senati luurekomisjoni raportist Louis Freeh kohta käivaid lõike lugenud, vastas segadusse sattunud peaminister, et see dokument on riigikantseleil olemas.

Riigikantselei oli koostanud Ratase jaoks tõepoolest hinnangu Louis Freeh advokaadibüroo võimaliku huvide konflikti kohta, kuid vähemalt nädal enne USA senati raporti avalikuks jõudmist.

Ilmselt pidas Ratas ekslikult silmas hoopis USA kohtudokumente, mida Eesti Päevaleht varasemalt on avalikustanud.

Ratas korrutas, et tegemist on juriidilise küsimusega. Küsimuse peale, kas Venemaalt rahapesu asjades suuniseid saanud lepingupartner pole julgeolekuoht Eestile, jäi Ratas enda seisukoha juurde: tegemist olevat vaid juriidilise küsimusega ja Freeh Sporkin & Sullivan büroo ning rahandusminister Helme olla kinnitanud, et konflikti pole.

Peaministril rohkem küsimusi sel teemal ei ole.

Väljavõte USA senati luureraportist. Freeh kohtus Prevezoni asjus Venemaa riigiametnikega.
Raport: Freeh kohtus rahapesu asjus Venemaa tipp-prokuröridega
"Arvatavasti pidas Louis Freeh 2016. aastal Moskvas mitu kohtumist, milles vähemalt ühel osalesid ka Venemaa valitsuse ametnikud. Mõlemal kohtumisel arutati strateegiaid Prevezoni rahapesu juhtumi ja Magnitski akti vastu tegutsemiseks," on kirjas USA raportis, mille koostas Vabariiklaste ja Demokraatide partei ühine luurekomisjon Venemaa mõjutustegevuste uurimiseks.


"Kohtumisel Arutati kaht teemat. Kõige olulisem oli lahendada Prevezoni süüdistuse küsimus. Teiseks nõudsid Venemaa ametnikud Freeh'lt, et lahendused tuleb leida Magnitski aktile," kirjeldab raport. “Freeh'le selgitati, et ta peab detaile arutama advokaat Natalia Veselnitskajaga, sest ta on "üks meie hulgast", vihjates, et Veselnitskaja töötab Venemaa valitsuse heaks.”


Prevezon Holdings on Küprose taustaga Venemaa oligarhi Denis Katsõvi firma, mida USA prokuratuur süüdistas rahapesus. USA kohtudokumendid kinnitavad, et Prevezonile süüks pandud rahapesus liikus raha ka läbi Eesti Danske panga.

Louis Freeh aitas Prevezonil läbi viia läbirääkimisi USA valitsusega, et ettevõte jõuaks kokkuleppele, mille järgi firma rahapesusüüst ka pääses.


Nüüd esindab Freeh, Sporkin ja Sullivan advokaadibüroo Eestit küsimustes, mis puudutavad samuti Danske ja Swedbankis aset leidnud rahapesu.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kerkis teemaks ka põhjus, miks see intervjuu on tehtud peaministri, mitte rahandusminister Martin Helmega. Viimane keeldub nimelt Delfi ajakirjanikega rääkimast ja pressiüritustel akrediteeritud ajakirjanike küsimustele vastamast.

"Ma ei ole enda seisukohta Delfi ja Eesti Päevalehe osas muutnud. Aitäh," kostis Helme, kui Ärilehe ajakirjanik üritas tema käest küsimusi küsida.

Jüri Ratas ütles nii pressikonverentsil kui ka kinnitas Delfile antud intervjuus, et tema seda õigeks ei pea.

“Ma ütlesin, et ma ei pea rahandusministri käitumist õigeks. Valitsuse liikmed peavad andma selgitusi, hoolimata sellest, kas ajakirjanik või väljaanne meeldib või ei meeldi. Me ei anna siin selgitusi vaid oma valijatele vaid kogu Eesti rahvale, sest me siin tegeleme otsustega, mis on otseselt seotud maksumaksja rahaga,” selgitas ta.