Uurijate sõnul on viimastel nädalatel vahistatud 6700 inimest, sealhulgas ajakirjanikke ja lihtsalt möödujaid, kes peeti meelevaldselt kinni ja mõisteti kiirustades süüdi, vahendab Reuters.

„Meid teevad äärmiselt ärevaks sajad väited piinamiste ja muu väärkohtlemise kohta politsei vahi all,” teatas üle tosina ÜRO eksperdi ühisavalduses.

Valgevene valitsus eitab kinnipeetute kallal vägivalla tarvitamist. Siseministeerium keeldus ÜRO avaldust kommenteerimast ja suunas küsimused uurimiskomiteele.

Uurimiskomitee esindaja Sjargei Kabakovitš ütles, et ei ole teadlik ühestki kinnitatud piinamis- või väärkohtlemisjuhtumist.

ÜRO ekspertide hulgas on piinamiste uurija Nils Melzer ja ÜRO Valgevene inimõiguste eriraportöör Anaïs Marin. Avalduses ei täpsustatud teadete allikaid.

Ekspertide sõnul on nad saanud teateid 450 vahistatud inimeste dokumenteeritud piinamis- ja väärkohtlemisjuhtumi kohta pärast eelmisel kuul toimunud Valgevene presidendivalimisi, mis viisid massimeeleavaldusteni president Aljaksandr Lukašenka vastu.

ÜRO ekspertide sõnul on teatatud ka vägivallast naiste ja laste vastu, sealhulgas seksuaalsest vägivallast ja vägistamisest kumminuiadega.