Toimunu ajal kohapeal viibinute poolt jäädvustatud videol on näha hetke, mil aktivistid monumendi maha tirivad ning see kõnniteele prantsatab, vahendab BBC.

Quebeci valitsusjuht mõistis aktivistide teo hukka ja nimetas seda "vastuvõetamatuks". "Meie ajaloo osade peatükkide hävitamine pole lahendus," ütles François Legault.

Teadaolevalt ei ole juhtunuga seoses ühtki inimest veel kinni peetud.

MacDonald oli Kanada peaminister 19 aastat (1860-1890) ning teda mäletatakse kui riigi ülesehitajat, kuid ka riikliku internaatkoolide süsteemi loomise poolest, mis sundis vähemalt 150 000 põliselanikku oma kodudest lahkuma.

Seal keelati neil emakeeles rääkimine või oma kultuuriliste tavade järgimine ning paljusid lapsi ka kuritarvitati. Valitsuse 2015. aasta raportis nimetati seda tava "kultuuriliseks genotsiidiks".

"Mida iganes John A. MacDonaldist võib arvata, on sellise monumendi hävitamine vastuvõetamatu. Meil tuleb võidelda rassismiga, kuid meie ajaloo osade peatükkide hävitamine pole lahendus. Vandalismil pole meie demokraatias kohta ja kuju tuleb taastada. "

Varem laupäeval toimus Montreali kesklinnas rahumeelne meeleavaldus, millega nõuti politsei eelarve kärpimist.

Meeleavaldusel jagatud voldik kirjeldas John MacDonaldit kui "valge ülemvõimu toetajat, kes korraldas põlisrahvaste genotsiidi jõhkra internaatkoolide süsteemi loomisega", märgib CBC.

Viimastel kuudel on kukutatud mitmete vastuoluliste ajalooliste liidrite kujusid üle kogu maailma, sütitades tulise avaliku arutelu, kuidas peaksid ühiskonnad suhtuma endistesse juhtidesse, kelle ajal suhtuti orjandusse, imperialismi ja rassismi suuresti erinevalt kui tänapäeval.