65-aastane Abe on juba aastaid põdenud kroonilist haavandilist jämesoolepõletikku, kuid viimastel nädalatel on tema tervis võtnud suuna halvemuse poole, vahendab BBC.

Jaapani avalik-õiguslik ringhäälingukanal NHK teatas, et peaminister Abe astub ametist tagasi, sest soovib vältida oma valitsusele probleemide tekitamist.

Abe, kelle ametiaeg pidi lõppema 2021. aasta septembris, lõi alles sel nädalal rekordi, kui temast sai Jaapani kõige kauem ametis olnud peaminister.

2007. aastal astus ta peaministriametist ootamatult tagasi just haavandilise jämesoolepõletiku tõttu, mis on teda kimbutanud juba teismeeast saati.

Hiljuti toimunud kaks järjestikust haiglavisiiti tekitasid küsimuse, kas Abe tervis halveneb. Ta pole veel avaldanud, milleks visiidid olid mõeldud, kuid väidetavalt kestis üks neist ligi kaheksa tundi.

Tema valitseva Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) ametnikud lükkasid varem tagasi spekulatsioonid tema tagasiastumise kohta, öeldes, et peaministri tervis on korras.

Jaapani seaduste kohaselt võtab olukorras, kus peaminister ei saa oma kohustusi täita, selle rolli üle tema kohusetäitja, kelle ametis püsimisele ajalisi piiranguid ei ole. Tänases valitsuses on selleks asepeaminister Taro Aso, kes on ühtlasi ka rahandusminister.

Valitsusjuhi kohusetäitja ei saa esile kutsuda erakorralisi valimisi, ent tal on otsustusõigus muudes küsimustes, näiteks lepingute sõlmimisel ja riigieelarve koostamisel seni, kuni valitakse uus parteijuht ja peaminister.

Tagasiastumine või teatatud kavatsus tagasi astuda peaks viima uue erakonnajuhi valimiseni, kes peab seejärel saama parlamendi heakskiidu peaministrikohale asuda. Võitja on ametis praeguse ametiaja lõpuni ehk 2021. aasta sügiseni.