Videol on näha, kuidas Valgevene julgeolekuametnikud Minski tänavatel kinni peetud inimesi kurikuulsa Akrestsina arestimaja hoovi toovad, nad müüri äärde põlvitama sunnivad ja neid seejärel valimatult kumminuiadega peksavad.

Tuhanded inimesed tulid reedel taas Minski tänavatele protesteerima, moodustades kilomeetritepikkuse inimketi stalinistlike repressioonide mälestusmärgi juurest hiljutise politseivägivalla sümboliks saanud Akrestsina vanglani.

Valgevene sõltumatu portaali Tut.by ajakirjanikud uurisid eelmisel nädalal vabastatutelt nende üleelamiste kohta.

Mikalai vahistati linnatänaval 9. augustil.

Akrestsina arestimajas viidi Mikalai alguses kongi, kus oli 24 inimest, hiljem kongi, kus oli 46 inimest kuuekohalises kambris. Teisel ööpäeval anti pool pätsi leiba 20 inimese peale. Vett oli.

Mikalaid ennast ei pekstud, aga paljusid tema sõnul peksti. Miilits ise ei peksa, peksab OMON, rääkis Mikalai.

„OMON... See on lihtsalt... Täna ma ööbisin väljas ja kuulsin, kuidas inimest peksti, kästi karjuda: „Ma armastan OMON-i.”

Vabastatute hulgas oli ka kiirabiarst Anastassia, kes vahistati 12. augusti öösel pärast kannatanutele abi osutamist.

„Eriüksus peatas meie auto, tõmmati välja, suruti automaadid vastu pead ja kõik, toodi siia,” rääkis Anastassia.

„Mitte et magada ei saanud, me seisime mitu ööd, sest istuda ei saanud,” ütles Anastassia. „Õhku ei ole.”

Esimesel ööl seisti Anastassia sõnul jalutushoovis. Toitu ega vett ei antud. Vett anti esimest korda 15 tunni pärast, seda nõuti „skandaali ja hüsteerikaga”. Teisel ööpäeval toodi leiba ja putru.

„Valvurid käisid ja mõnitasid, ütlesid: „Ei tule teile mingit meditsiiniabi, viskame teile granaadi ja kõik lõpeb,”” rääkis Anastassia.

Anastassiat ennast ei pekstud, aga oli naisi, keda tema sõnul peksti.

„Me kuulsime, et igal öösel peksti mehi nii, et nad lihtsalt ulgusid. Vaesed poisid lihtsalt ulgusid. Nad pandi Valgevene hümni laulma ja sealjuures neid peksti. Seda kuulsime me akendest igal ööl. Veri tardus soontes sellest, mida me igal ööl kuulsime,” ütles Anastassia.