Otsus tuli pärast seda, kui Omskisse kiirabilennukiga saabunud Saksa arstid Navalnõid kontrollides leidsid, et tema transport Berliini on piisavalt ohutu. Varem teatasid Omski arstid, et ta jääb sinna seni, "kuni tema seisund stabiliseerub".

Opositsiooniliider toimetatakse lennuki peale järgnevate tundide jooksul.

"On võimalus, et Navalnõid saab lõpuks transportida. Kahju, et arstidel kulus selle otsuse tegemiseks nii kaua aega. Lennuk ootab juba hommikust, dokumendid olid samuti selleks ajaks valmis," ütles Navalnõi pressiesindaja täna õhtul.

Omski erakorralise meditsiini haigla peaarst ütles veel täna pärastlõunal, et "Navalnõi seisnud on ebastabiilselt raske", mistõttu teda ei saa lubada välismaale toimetada. "Lennuki õhkutõusmisel ja maandumisel võib see ebastabiilsus verevarustuse häirimise tõttu suureneda nagu võivad tekkida ka krambid. Seetõttu otsustas arstide konsiilium, et ei ole vaja riskida."

Murahhovski ütles samas videopöördumises, et sealsete arstide peamise tööversiooni kohaselt on Navalnõil ainevahetushäire, mis võis põhjustada veresuhkru taseme languse eilse lennureisi ajal.

Juba varem lükkas haigla esindaja ümber spekulatsiooni, mille kohaselt Navalnõi mürgitati. "Mürke ega nende jälgi veres ega uriinis ei avastatud," ütles peaarsti asetäitja Anatoli Kalinitšenko.

Aleksei Navalnõi ihuarst Anastasia Vasiljeva märkis aga haigla peaarsti pärastlõunase avalduse peale, et veel neljapäeval ei täheldatud muutusi Navalnõi veresuhkru tasemes ning tema öeldu näol on tegemist seisundi, mitte diagnoosiga.

"Kui diagnoos on lihtsalt "ainevahetushäire", siis miks ei lubata Alekseil Berliini minna?" esitas Navalnõi ihuarst küsimuse, leides, et võimud üritavad tõenäoliselt aega võita, et mürk organismist kaoks.

44-aastane opositsioonijuht lendas neljapäeval lennukiga Tomskist Moskvasse, kui ta järsku haigestus ja teadvuse kaotas, ajendades kaptenit tegema erakorralise maandumise Omskis. Ta on intensiivravis koomas ning opositsioon usub, et ta mürgitati.