"Kutsun teid üles mitte tunnustama neid petuslikke valimisi," ütles Tihhanovskaja Euroopa Ülemkogule adresseeritud videos, lisades, et "Lukašenka on kaotanud kogu legitiimsuse meie rahva ja kogu maailma silmis."

Valgevene autoritaarne liider, kes on riiki tüürinud juba viimased 26 aastat, kuulutas end 9. augusti valimiste võitjaks, mis kutsus esile ajaloolised meeleavaldused ja lääneriikide poolt hukka mõistetud julgeolekujõudude jõhkra vägivalla.

Tihhanovskaja üleskutse saabus enne Euroopa Liidu juhtide erakorralist videokonverentsi kolmapäeval, et arutada valimistejärgset olukorda Valgevenes.

EL-i juhid, sealhulgas Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kutsusid Valgevene peamist liitlast Venemaad üles Minskiga dialoogi pidama.

"9. augusti valimised polnud ausad ega läbipaistvad. Tulemused on võltsitud," ütles opositsiooniliider videopöördumises.

37-aastane Tihhanovskaja on öelnud, et korraldab uued valimised, kui Lukašenka võimust loobub. Tema liitlased on võimu korrapärase üleandmise tagamiseks moodustanud koordinatsiooninõukogu. Nõukogu tuleb esmakordselt kokku täna.

65-aastane Lukašenka on seni tagasi lükanud protestijate üleskutsed tagasi astuda või korraldada uued valimised ning väitis teisipäeval, et opositsioon üritab "võimu haarata".