"Valgevene endine president palub nüüd Putinilt abi. Kelle vastu? Oma inimeste vastu, kes kannavad tänavatel lilli? See on tõesti suur välismaine vandenõu elada paralleelses maailmas, olles valmis kõike ohverdama," märkis välisminister Linkevicius ühismeedia vahendusel.

Juba pea nädala väldanud proteste Valgevenes on Euroopa riikidest kõige valjuhäälsemalt toetanud just Leedu, kes võttis selle nädala algul vastu ka opositsioonijuhi Svetlana Tihhanovskaja. Viimane sunniti võimude ähvardusel Valgevenest lahkuma.

Leedu president Gitanas Nausėda ütles juba neljapäeval Briti telekanalile Sky News, et Lukašenkat ei saa pidada Valgevene seaduslikuks presidendiks, sest valimised ei olnud vabad ega demokraatlikud.

„Me ei saa nimetada Lukašenkat seaduslikuks presidendiks, sest Valgevenes ei olnud demokraatlikke valimisi,” ütles Nausėda Sky Newsile.

Ta hoiatas, et olukorra passiivse jälgimise korral Lääne poolt võib Venemaa Valgevene täielikult integreerida. „Venemaa on huvitatud satelliitriigist oma kõrval. Valgevene integreeritakse ilmselt täielikult Venemaasse, kui me protsessi ainult passiivselt jälgime,” märkis Nausėda.

Leedu meediaorganisatsioonide peatoimetajad väljendasid sel nädalal oma ühisavalduses solidaarsust tagakiusatud kolleegidele Valgevenes. Me oleme valmis aitama Valgevene sõltumatut meediat, jagades tasuta oma sisu ja pakkudes igasugust muud abi, mida võidakse vajada," teatati avalduses.

Lukašenka palub abi Putinilt

Valgevene de facto president Lukašenka teatas täna, et pöördub Vene riigipea Vladimir Putini poole, sest toimuvad massimeeleavaldused ohustavad nende kavandatavat ühist liitriiki.

"Valgevene suhtes areneb kavapõhine agressioon. Tuleb ühendust võtta Putiniga, Venemaa presidendiga, et ma saaksin temaga rääkida," ütles Lukašenka täna pärastlõunal.

"Ma tahan öelda, et Valgevene kaitsmine on täna mitte midagi vähemat kui meie liitriigi kaitsmine ning see on eeskujuks teistele. Kui valgevenelased vastu ei pea, veereb laine sinna. Seepärast on nad meie külge niimoodi klammerdunud," lisas Lukašenka.

"Need kes tänavatel hulguvad - nemad seda ei mõista. Sellest saavad aru need, kes seda koordineerivad ja suunavad. Ja nagu te näete - töötavad mõnikord ka professionaalselt: lavastatud kaadrid, libauudised," märkis Lukašenka.

Järgmised päevad on Lukašenka jaoks kriitilised, kuna pikka aega Euroopa viimase diktaatorina tuntud autoritaarne valitseja püüab võimust kinni hoida, hoolimata suurimast rahva ülestõusust tema 26-aastase valitsemisaja jooksul.

Valimiste järel võimude survel Leetu põgenenud Tihhanovskaja kutsus reedel Valgevene linnapead üles korraldama sel nädalavahetusel rahumeelseid proteste ja palus oma toetajatel allkirjastada internetipetitsioon, milles nõutakse häälte ülelugemist sõltumatute vaatlejate juuresolekul.

Valgevene ametivõimude väitel võttis kauaaegne president Lukašenka eelmisel pühapäeval toimunud valimistel 80,1% häältest - tulemus, mis kriitikute arvates saavutati ulatusliku võltsimise teel.