Parlamendiliikmed muu hulgas vasakpoolsest erakonnast Razem (Koos) kandsid eredavärvilisi riideid ja vikerkaarevärvilisi näomaske kontrastina teiste parlamendiliikmete hallimale väljanägemisele, vahendab AFP.

„Poola president peaks kaitsma kõigi kodanike õigusi,” kirjutas üks protestinud Razemi esindajatest Magda Biejat Twitteris.

Duda võitles oma valimiskampaania ajal „LGBT ideoloogia” vastu ja nimetas seda kommunistlike dogmade uueks vormiks.

Presidendiga sama meelt on valitsev rahvuskonservatiivne Õigluse ja Õiguse partei (PiS), mille parlamendiliikmed Dudale tseremoonia käigus häälekalt toetust avaldasid.

Paljud opositsiooni parlamendiliikmed ja juhtivad avaliku elu tegelased jäid tseremoonialt eemale. See langes koroonaviirusesse nakatumise uue kasvu ajale, mis ei ole jätnud puudutamata ka poliitikuid.

Duda võitis presidendivalimised napilt 51 protsendiga liberaalse kandidaadi Rafał Trzaskowski vastu ja vannutati täna uueks viieaastaseks perioodiks ametisse.

Duda ütles, et valimised olid keerulised, aga ka demokraatlikud, ausad ja väga tõhusad, vaatamata opositsiooni kriitikale ja rahvusvaheliste vaatlejate väidetele, et tema kampaaniale aitas kaasa riikliku meedia toetus.

Eile esitas Poola politsei kolmele inimesele süüdistuse mitmete skulptuuride, sealhulgas Jeesuse Kristuse oma, vikerkaarelippudega ehtimise eest eelmisel nädalal Varssavis.

Neile kolmele esitati süüdistus monumentide rüvetamises ja usklike tunnete haavamises ning neid võib oodata kuni kaheaastane vanglakaristus.