Otsus kujude eemaldamiseks tuli nädal pärast seda, kui protestijad üritasid linnas maadeavastaja ausammast kukutada, vahendab uudistekanal BBC.

Ehkki ajutiselt, on tegemist viimaste monumentidega, mis teisaldatakse seoses jätkuva rahulolematusega sümbolite suhtes, milles osa ühiskonnast näeb rassiliste eelarvamuste kehastust.

Hiljutine protestiliikumine sai alguse pärast afroameeriklase George Floydi surma kinnipidamise ajal.

Tema surm Minneapolises lahvatas USA-s ja rahvusvaheliselt protestide laine politseivägivalla ja rassilise ebavõrdsuse vastu.

Chicago linnapea Lori Lightfooti büroo ütles oma avalduses, et Columbuse kujud on tema korraldusel "ajutiselt eemaldatud... kuni edasiste teadeteni".

Otsus sündis pärast seda, kui protestijad kähmlesid politseiga, üritades eelmisel nädalal Grant Parkis maadeavastaja ausammast kukutada.

"Tore on näha, kuidas see kuju maha võetakse," ütles kohalik elanik Brenda Armenta uudisteagentuurile AFP reede hommikul Grant Parkis monumendi teisaldamist vaadates.

Meeleavaldajate ja ausamba toetajate vahel oli enne seda puhkenud tuliseid vastasseise.

Juunis kukutati Minnesotas Saint Pauli linnas Columbuse 3-meetrine pronkskuju, samal ajal kui Bostonis võeti maha südalinnas asunud Columbuse ausammas.

Paljud USA elanikud austavad maadeavastajat, keda tuntakse "uue maailma" avastajana 15. sajandil. Kuid põliselanikest aktivistid ja teised on juba pikka aega Columbuse austamise vastu olnud, öeldes, et tema ekspeditsioonid viisid nende esivanemate koloniseerimise ja massilise tapmiseni.