"Liikmeühenduse eesmärk on seista läänelike väärtuste ja parempoolse maailmavaate eest ning astuda vastu äärmuslusele Eesti poliitikas," seisab teates.

Ühenduse algataja, Tallinna linnavolikogu liikme Kaido Kuke sõnul on viimastel aastatel pandud seni Eestile edu toonud väärtused kahtluse alla. "Meie praegused valikud otsustavad, kas suudame vabaduste ja heaolu teel jätkata ning olla teistele eeskujuks või muutume halliks endasse kapseldunud riigiks Euroopa äärealal,” ütles Kukk.

“Parempoolsete ühendus näeb, et Eesti peab olema edukas avatud majandusega riik, kus oluline vastutus lasub inimestel endil - riik ei pea igal võimalusel sekkuma, et ettevõtteid tegutsema ja inimesi elama õpetada," lisas Kukk.

Ühenduse asutajate hinnangul on Eestis klassikaline parempoolsus tegemas vähikäiku - Reformierakond on loobunud parempoolsest maailmavaatest ja uued parteid on kas vasakpoolsed või äärmuspopulistlikud. Isamaa peab pakkuma sellele alternatiivi ja koondama parempoolse valijad enda taha.

Nad avaldasid ka manifesti, kus muu hulgas seisab, et tark riik soodustab tarka rännet. "Ränne on vabas maailmas loomulik ning konservatiivne poliitika ei seisne mitte sisserände eitamises, vaid targa rände soodustamises ja selle juhtimises Eesti majanduse ja julgeoleku huvidest lähtuvalt."

Lisaks märgitakse, et parlamentarismi ei tohi mõtlematult lammutada. "Taasiseseisvumise järgselt end sisse töötanud esindusdemokraatia on taganud Eesti stabiilse ja tasakaalustatud arengu – selle traditsiooni lammutamine oleks viga. Peame hoiduma populistlikest katsetest avada põhiseadust või kehtestada seadusi rahvahääletuse teel ning kindlustama esindusorganite (parlament, kohalikud volikogud) sisulist rolli riigi ja omavalitsuste juhtimisel."

Uues Parempoolsete ühenduses pole küll erakonna kõige tuntumaid nägusid, aga seal on palju erakonnas olulisi inimesi. Sinna kuuluvad riigikogu liikmed Siim Kiisler ja Mihhail Lotman, aga ka mitmed kohalike omavalitsuste juhid, nagu Andres Laisk, Erik Sandla ja Priit Värk, samuti Tallinna linnavolikogu Isamaa fraktsiooni liikmed Kaido Kukk ja Priidu Pärna.

Isamaa puhul on meediaski olnud juttu erakonna võimalikust lõhenemisest, kuna toetus on väga madal ja partei sees on neidki, kes pole Seedri passiivse juhtimisstiiliga rahul.

"Eraldumine Isamaast on vale sõna, tahame täiendada erakonna poliitikat, uue hingamise anda," rääkis Kaido Kukk Delfile.

Kas soovite, et Seeder ameti maha paneks? Kukk lükkas selle ümber ja viitas, et uut juhti valitakse erakonnale alles aasta pärast. "Isamaa pole lõhenenud. Kõik erakonna liikmed on oodatud meiega ühinema, kõiki ka teavitatud. Eesmärk on tänase erakonna poliitikat suunata."