Sotsiaalminister Tanel Kiik nimelt saatis täna rahandusministeeriumisse kirja, kus tegi pihuks ja põrmuks eelmisel reedel väliskaubandus- ja IT minister Raul Siemi poolt Martin Helme nimel antud korralduse peatada maksed sotsiaalministeeriumiga lepinguid omavatele MTÜ-dele.

Tanel Kiik annab oma mitmeleheküljelise kirja lõpus Martin Helmele ultimaatumi: maksed olgu tehtud ja vastavad tõendid sotsiaalministeeriumisse saadetud homme kella kolmeks. Mis siis saab, sotsiaalminister ei täpsusta, kuid nõue on esitatud rasvases kirjas ja allajoonituna, mis näitab, et asja ei plaanita vist lihtsalt niisama jätta.

Parimad palad pressikonverentsilt:


Tänasel pressikonverentsil päriti Kiigelt korduvalt, mis siis ikkagi saab, kui rahasid ära ei maksta. Vastamise võttis lõpuks enda peale hoopis Martin Helme, kes ütles: ei juhtu homme kell 15 mitte midagi, vaieldakse lihtsalt edasi.

Helme ja Kiige seisukohad olid varasemaltki teada - Kiike konsulteerinud juristide arvates ei ole kahetimõistmist, et lubatud toetusi ei saa järsku ära võtta, Helmet konsulteerinud juristid aga on väidetavalt vastupidisel seisukohal.

Peaminister Jüri Ratas aga ütles, et kui riik on midagi lubanud, siis lubadust tuleb ka täita. Ratase jutust võis välja lugeda, et MTÜ-d saavad oma raha kindlast, omaette küsimus on see, mis allikatest see tuleb.

Pressikonverents täismahus.



Kuna kohal oli ka justiitsminister Raivo Aeg, anti õigusliku vaidluse osas sõna ka talle. Aegi sõnul ei saa küll ignoreerida riigikontrolli täheldatud vastuolu toetuse maksmise osas, kuid kui riik on võtnud lepingute osas kohustuse, tuleb neid lepinguid täita. Prioriteetne on tema sõnul aga see, et sotsiaalministeerium leiaks kasvõi esialgsed vahendid, millest need toetused välja maksta. Inimesed ei tohiks Aegi sõnul kannatada selle läbi, et on tekkinud poliitiline vaidlus.

Loe lähemalt blogist.