Trump jagas eile Twitteris kunagi telesaadet „Love Connection” juhtinud Chuck Woolery postitust, väites, et „kõik valetavad” Covid-19 kohta. Woolery ei rünnanud oma säutsus mitte ainult meediat ja demokraate, vaid ka USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskusi (CDC) ja enamikke arste, „keda meil kästakse usaldada. Ma arvan, et see kõik on seotud valimistega ja majanduse taastumise ärahoidmisega, mis on seotud valimistega”, vahendab Associated Press.

Samal ajal hoogustavad president ja Valge Maja abid rünnakuid USA juhtiva nakkushaiguste eksperdi dr Anthony Fauci vastu. Valge Maja on Faucit üha rohkem kõrvale tõrjunud, sest ta lööb viiruse kohta häirekella, mis on aga kõige soovimatum sõnum ajal, kui Trump on keskendunud majandusliku taastumise promomisele.

„Me ei ole isegi hakanud veel selle lõppu nägema,” ütles Fauci eile, esinedes koos Stanfordi ülikooli meditsiinikooli dekaaniga, ning kutsus taasavamistega sammu tagasi astuma.

Eelmisel nädalal oli Faucil Trumpiga lahkarvamusi viiruse tõsiduse kohta. Kuigi Trump on korduvalt väitnud, et on teinud pandeemia vastu suurepärast tööd, ütles Fauci: „Riigina, kui te võrdlete meid teiste riikidega, ei arva ma, et saab öelda, et meil läheb suurepäraselt. Tähendab, meil ei lihtsalt ei lähe.”

Trump ütles hiljem, et Fauci on teinud palju vigu. Ta osutas Fauci algsele eriarvamusele Hiina reisikeelu kohta ja muutunud juhistele maskikandmise kohta, kui teadlaste teadmised viiruse kohta paranesid. Valge Maja laiendas neid väiteid nädalavahetusel avaldustes meediale.

Küsimuse peale, kas president usaldab endiselt Faucit, kinnitas üks Valge Maja ametnik eile, et usaldab. Ametnik ütles, et Riikliku Allergia- ja Nakkushaiguste Instituudi direktorit peetakse „hinnatud hääleks” Valge Maja koroonaviiruse töögrupis.

„Mul on dr Fauciga väga head suhted,” ütles Trump eile ajakirjanikele ja nimetas teda „väga kenaks inimeseks”. Siiski lisas Trump: „Ma ei nõustu temaga alati.”

Valge Maja juhtiv kaubandusnõunik Peter Navarro jätkas aga Fauci kritiseerimist eile AP-le saadetud e-kirjas, milles ütles, et doktoril on head arstilikud maneerid avalikkusega suhtlemisel, aga ta on eksinud pea kõiges, mille kohta nad on Navarroga rääkinud. See hõlmab Navarro sõnul viiruse riski algset pisendamist ja skeptilisust hüdroksüklokviini suhtes, mida Navarro on agressiivselt promonud, vaatamata vastuolulistele tõenditele selle mõju ja ohutuse kohta.

Fauci, keda ei ole hiljutistel Valge Maja töögrupi briifingutel näha olnud ja kes on ka teleekraanidelt puudunud, ütles eelmisel nädalal Financial Timesile, et nägi Trumpi viimati isiklikult Valges Majas 2. juunil ega ole teda briifinud vähemalt kaks kuud.

Fauci pidas põhjuseks seda, et ta on rääkinud tõtt ega ole midagi ilustanud.

„Mul on selline maine, nagu te olete ilmselt aru saanud, et ma räägin alati tõtt ega ilusta asju. Ja see võib olla üks põhjustest, miks ma ei ole viimasel ajal eriti palju televisioonis olnud,” ütles Fauci.

Trumpi poliitilised vastased sõnastavad selle teravamalt.

„Presidendi jälk katse litter käest anda, süüdistades riigi juhtivat nakkushaiguste eksperti, kelle nõuandeid on ta korduvalt ignoreerinud ja Joe Biden on pidevalt anunud kuulda võtma, on järjekordne kohutav ja paljastav juhtimisviga, samal ajal kui surmajuhtumite arv kasvab asjatult edasi,” ütles demokraat Bideni presidendivalimiste kampaania pressiesindaja Andrew Bates.

Trump on pidanud Fauci avalikke eriarvamusele jäämisi isiklikuks vastasseisuks.

Fauci meediastaariks olemine ei ole sugugi teretulnud, kui Valge Maja püüab panna meditsiinieksperte rambivalgusest välja astuma, et valimiseelne fookus oleks majanduslikul taastumisel, mitte pandeemia püsimisel.

Viiruse varajases järgus ei meeldinud Trumpile Fauci saadav tähelepanu ja Valge Maja võttis Fauci meediagraafiku oma kontrolli alla, vähendades tema esinemisi televisioonis. Fauci leidis siiski muid väljundeid, nagu podcast’id ja sotsiaalmeedia.

Presidendi meeskond on selgelt öelnud, et neil ei ole kavas Faucit vallandada, teades, et pahameelekära oleks suur. Selle asemel püütakse kärpida tema haaret ning julgustatakse vabariiklastest kongresmene, administratsiooni ametnikke ja teisi liitlasi esile tooma Fauci pandeemia alguses tehtud vigu.

Samal ajal on toetajad asunud Fauci kaitsele. Ameerika Meditsiinikolledžite Assotsiatsiooni president ja teadusjuht tegid avalduse, milles ütlesid, et organisatsioon on äärmiselt mures ja ärevuses katsete pärast Faucit diskrediteerida.

„Me ei saa lubada Donald Trumpil vaigistada dr Faucit ega teisi valitsuse teadlasi,” ütles demokraadist senaator Ed Markey, kes esitas aprillis eelnõu kaitsmaks Faucit ja teisi tervishoiutegelasi vallandamise eest poliitilistel põhjustel. „Dr Fauci päästab iga päev elusid.”