Maineka Tsinghua ülikooli konstitutsioonilise õiguse professor Xu Zhangrun naasis pühapäeva hommikul koju, kuid jäi jälgimise alla ega saanud toimunust avalikult rääkida, ütles Reutersile üks tema sõpradest, kes soovis enda turvalisuse huvides jääda anonüümseks.

Juhtunut keeldusid kommenteerimast ka Pekingi politsei ja Tsinghua ülikooli pressiteenistus.

57-aastane Xu sai tuntuks 2018. aasta juulis pärast seda, kui mõistis hukka otsuse kaotada presidendile kahe ametiaja limiit, mis võimaldab valitseval Xil jääda ametisse ka pärast tema praegust teist ametiaega.

Xu sõprade käsutuses oleva ja Reutersi poolt nähtud tekstisõnumi kohaselt sisenes esmaspäeva hommikul mehe Pekingi äärelinnas asuvasse koju üle 20 politseiniku, kes otsisid tema maja läbi ja konfiskeerisid tema arvuti.

Xu sõprade sõnul teatas politsei tema naisele, et ta peeti kinni Chengdusse sõitmise ajal süüdistatuna prostitutsiooni toimepanemises, kuid vähemalt kaks sõpra lükkasid süüdistuse tagasi kui võimude püüde Xu maine hävitada.

Alates 2018. aasta on Xu kirjutanud erinevaid kommunistlikku parteid kritiseerivaid artikleid. Hiina koroonaviiruse puhangu tippajal tänavu veebruaris kirjutas ta näiteks artikli, milles nõudis suuremat sõnavabadust.

Viimati, enne Hiina iga-aastast parteikongressi, kirjutas ta aga loo, milles süüdistas president Xid kultuurirevolutsiooni Hiinasse toomise katses.

Xi all on Hiina lämmatanud eriarvamusi ja karmistanud tsensuuri.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus ütles teisipäeval, et USA on sügavalt mures Xu kinnipidamise pärast, ning kutsus Pekingit üles teda vabastama.