Sõiduki juhtimise ajal kõrvaliste tegevustega tegelemine võtab juhi tähelepanu ära põhitegevuselt. Suurtel kiirustel piisab ainult mõnesekundilisest tähelepanukaotusest, et juhtuks raske avarii.

Kui teele jookseb metsloom või eessõitja teeb äkkpidurduse, ei jõua autojuhi hilinenud reaktsioon enam õnnetust ära hoida. Mobiiltelefoni näppimine liikluses ei ole ainult autojuhtide probleem, vaid kahetsusväärselt võib liikluses näha ka jalgrattureid, tõukerattureid või muid sõiduvahendeid kasutavaid inimesi, kes oma sõidukit kahe käega ei juhi, vaid eelistavad selle asemel nutitelefoni ekraani vahtida.

Ebakindel sõidustiil reedab roolisahmija

Roolis kõrvaliste tegevuste harrastajad tunneb üldiselt ära sõidustiili tõttu, mis on ebastabiilne või ebaühtlane – kord sõiduk kiirendab, seejärel aeglustab või vänderdab ühest teeäärest teise.

Sageli jääb selline liiklemisviis silma kaasliiklejatele, kes annavad sellest häirekeskusele teada.

Loomulikult tabavad ka politseinikud ise sõidukijuhtimise ajal rööprähklemisega tegelejaid. Liiklusjärelevalve tehnikaid õpivad politseinikud politseikoolis, kuid kogemus ja vilumus tulevad töö käigus.

Enamus rööprähklejaid jääb silma tavajärelevalve käigus

Politsei tuvastab liiklejate kõrvalisi tegevusi regulaarse liiklusjärelevalve käigus. Vajadusel kasutame ka tehnilisi abivahendeid nagu fotoaparaat või videokaamera, mis aitavad rikkumisi jäädvustada.
Euroopa liikluspolitseinikke ühendav koostöövõrgustik TISPOL korraldab samuti ühiseid teemanädalaid, mille raames keskendutakse ka kõrvalistele tegevustele autoroolis. Sel aastal toimub TISPOLi kõrvaliste tegevuste teemanädal septembris.

Roolimobiiliklus võtab järjest uusi mõõtmeid

Kõrvaliste tegevuste puhul on kasvav trend sotsiaalmeedia otseülekanded. Tavaline on telefoniga rääkimine, sõnumite kirjutamine või uudiste lugemine.

Eestis on liikluses hukkunud autojuht, kes suure tõenäosusega üritas sõidu ajal akent puhastada. Tegelikult tekib kõrvaliste tegevuste kahtlus paljude hukkunuga õnnetuste puhul, aga see jääbki lõpuni selgusetuks, sest pole enam kellegi käest küsida.

Delfil on käimas kampaania "Roolis ei loe", mille käigus muudame Eesti teed ohutumaks nii Sinu kui ka kaasliiklejate jaoks. Liitu üleskutsega SIIN. Jaga ka oma mõtteid, mis aitaksid leevendada olukorda, kus inimesed autoroolis telefoni järele haaravad - kirjuta e-posti aadressil rooliseiloe@delfi.ee ja teeme üheskoos Eesti liikluse turvalisemaks!