Kamalvandi sõnul on Natanzi uraani rikastamise kompleksis toimunud tulekahju põhjus kindlaks tehtud, aga täpsemalt ta sellest ei rääkinud, vahendab BBC News.

Kamalvandi lisas, et hävinud seadmed asendatakse moodsamatega.

Põleng toimus tsentrifuugide montaažitsehhis. Mõned Iraani ametnikud on süüdistanud võimalikku kübersabotaaži.

Tsentrifuugide abil rikastatakse uraani, mida saab siis kasutada reaktorikütusena või ka tuumapommides.

Kamalvandi ütles eile, et julgeolekuametnikud ei räägi tulekahju põhjusest julgeolekuga seotud põhjustel.

Intsident tekitas Kamalvandi sõnul märkimisväärset kahju, aga inimohvreid ei olnud.

„Intsident võib keskmise pikkusega ajaperioodi jooksul aeglustada keerukate tsentrifuugide arendamist ja tootmist... Iraan asendab kahjustada saanud hoone suuremaga, milles on arenenum sisseseade,” ütles Kamalvandi.

Kuus päeva enne Natanzi tulekahju toimus Iraanis plahvatus Parchini sõjalises kompleksis. Iraani võimude sõnul põhjustasid plahvatuse lekkinud gaasimahutid, aga analüütikute sõnul näitavad satelliidifotod, et see toimus lähedalasuvas rakettide tootmise kompleksis.

Lääneriigid kahtlustavad, et Teherani lähedal asuvas Parchinis korraldas Iraani üle kümne aasta tagasi tuumalõhkepea õhkimisega seotud katsetusi.

Pühapäeval teatasid Iraani ametnikud, et tulekahju toimus ka elektrijaamas riigi edelaosa linna Ahvazi lähedal.

Teheranist umbes 250 kilomeetrit lõunas asuvas Natanzis asub Iraani suurim uraani rikastamise kompleks.

2015. aasta tuumaleppe järgi nõustus Iraan tootma vaid madala rikastusastmega uraani, mille U-235 kontsentratsioon on 3-4% ja mida saab kasutada tuumaelektrijaamadele kütuse tootmiseks. Tuumarelvas kasutatava uraani rikastusaste on 90% või rohkem.

Iraan lubas ka mitte paigaldada Natanzi rohkem kui 5060 vanimat ja kõige vähem efektiivset tsentrifuugi kuni 2026. aastani ning mitte tegelda rikastamisega maa-aluses kompleksis Fordos kuni 2031. aastani.

Eelmisel aastal hakkas Iraan võetud kohustustest loobuma vastuseks USA presidendi Donald Trumpi otsusele tuumaleppest taganeda ja majandussanktsioonid taastada.