Tšetšeeni diasporaa teatel oli ohvriks Venemaa kodanik Mamikhan Umarov, keda tunti ka nime all Viini Anzor, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Austria võimud teatasid vaid, et suri 43-aastane Venemaa Föderatsioonist pärit asüülitaotleja, kes lasti maha Viini äärelinnas Gerasdorfi asuva kaubanduskeskuse parklas.

Teadete kohaselt suri asüülitaotleja lasust pähe ning seda juba enne, kui kiirabi kohale jõudis.

Tapmises kahtlustatav, kelle kohta Austria võimud teatasid vaid, et tegemist oli Vene kodanikuga, tabati laiaulatusliku politseioperatsiooni käigus mitu tundi hiljem Linzis, mis jääb pealinnast Viinist umbes 200 kilomeetri kaugusele.

Tapmist ja tapja motiive uurib politsei.

Vene saatkonnast Viinis öeldi Venemaa riiklikule uudisteagentuurile TASS, et Austria võimud ei ole nendega tapmise asjus kontakteerunud.

Umarov on varasemates intervjuudes ja sotsiaalmeedia postitustes rääkinud, et oli omal ajal palgasõdur, kes töötas endise de facto iseseisva Itškeeria Tšetšeeni vabariigi julgeolekuteenistuses. Ta oli varem pidevalt süüdistanud Vene eriteenistusi endiste tšetšeeni iseseisvuslaste tapmises Euroopa riikides.

Alles tänavu jaanuaris tapeti Prantsusmaal Lille'is Kadõrovi kriitik, blogija Imran Alijev. Tema tapja pages Prantsuse võimude teatel mõrva järjel kibekiiresti Tšetšeeniasse.

Veebruaris rünnati Rootsis samuti tuntud tšetšeeni blogijat Tumso Abdurakhmanovit. Viimase suhtes oli Tšetšeenia parliamendijuht Magomed Dadujev kuulutanud välja veritasu. Abdurakhmanovil õnnestus ründajatele vastu hakata ja eluga pääseda.

Mullu augustis tapeti Berliinis aga endine tšetšeeni separatistlik võitleja, grusiin Zelimkhan Khangošvili. Võimude teatel on tapmisega seoses kinni peetud Venemaa kodanik.

Inimõigusorganisatsioonid on süüdistanud Tšetšeeniat alates 2007. aastast valitsenud Kadõrovit inimõiguste loendamatutes rikkumistes, sh inimröövides, piinamistes, kohtuvälistes tapmistes, inimeste kadumises ning tema poliitiliste ja isiklike rivaalide mõrvamises nii Venemaal kui mujal.