Euroopa Liit andis eile heakskiidu vabaaja- või ärireisideks 14 riigist väljaspool liidu piire, teatas liikmesriikide valitsusi esindav Euroopa Ülemkogu, vahendab Reuters.

Esialgse heakskiidu sai ka Hiina, aga Euroopa Liit avaneb hiinlaste jaoks ainult siis, kui Hiina võtab omalt poolt vastu külalisi Euroopa Liidust. Nimekirjas olemise tingimus on vastastikkus.

Venemaa, Brasiilia, Türgi ja USA on riikide hulgas, kus kontrolli viiruse üle peetakse halvemaks kui Euroopa Liidu keskmine, mistõttu peavad nad ootama veel vähemalt kaks nädalat. Euroopa Liit vaatab nimelt olukorda üle iga kahe nädala tagant.

Samm on mõeldud Euroopa Liidu turismivaldkonna ja turismiobjektide toetuseks eriti Covid-19-st kõige rängemini räsida saanud Lõuna-Euroopa riikides.

Nimekiri vajas heakskiitmiseks Euroopa Liidu riikide „kvalifitseeritud enamust”, mis tähendab 15 riiki, mis esindavad 65% rahvastikust.

Nimekiri on liikmesriikide jaoks soovituslik, mis tähendab, et riigid võivad potentsiaalselt nende 14 riigi kodanikele piiranguid kehtestada. Kindlasti ei lubata aga siseneda reisijatel teistest riikidest.