Kongo Demokraatliku Vabariigi president Félix Tshisekedi saab täna Kinshasas kuningas Filipilt kirja. 30. juuni on Kongos pidupäev. Täpselt 60 aastat tagasi vabanes riik Belgia võimu alt. Ise 1960. aastal sündinud Filip oli Tshisekedi poolt tähistamisest osa võtma kutsutud, aga koroonaviiruse tõttu jäävad suuremad üritused ära, vahendab Het Laatste Nieuws.

Oma kirjas õnnitleb Belgia riigipea Kongo presidenti aastapäeva puhul, aga mis on sellest palju tähtsam, väljendab oma „sügavaimat kahetsust mineviku haavade eest”.

Belgia ajaloolased ja poliitikud on viimastel aastatel üha sagedamini nõudnud, et kuningas Filip koloniaalõuduste eest Kongos vabandaks, aga palee veeretas seni selle teema Belgia valitsuse kaela.

Nüüd on siis saabunud aeg, kui kuningas tunnistab mineviku kuritegusid.

„Kongo Vaba Riigi ajal pandi toime vägivalda ja metsikusi, mis jäävad meie kollektiivset mälu painama. Sellele järgnenud koloniaalperioodil põhjustati samuti kannatusi ja tekitati alandust. Ma väljendan jätkuvalt sügavaimat kahetsust nende mineviku haavade pärast. Haavade pärast, mis on tänapäeval taas valusalt tunda diskrimineerimise tõttu, mis on endiselt meie ühiskonnas liiga tugevalt olemas,” kirjutab kuningas Tshisekedile.

Kuningas viitab ka hiljutistele ühiskondlikele arengutele pärast George Floydi surma USA-s ja vaatab ettepoole sammudele, mida poliitikud peavad astuma.

„Ma jään võitlema rassismi kõigi vormide vastu. Ma julgustan endassesüüvimisele, mis algas meie parlamendis, et minevikuga lõplikult lõpparve teha,” kirjutab kuningas.