Nestor spekuleerib SL Õhtulehe arvamusloos, mis hakkaks juhtuma, kui paremparteide ühinemine ära jääb, koalitsioon laguneb ning hakatakse moodustama uut koalitsiooni.

“Aritmeetika võimaldab Res Publica, Keskerakonna ja Reformierakonna alusel moodustada erinevaid kooslusi Rahvaliidu toel. Kuid miks peaks Res Publica minema suitsiidleppele Kesk-erakonnaga? Kas Tallinnas toimunu taustal saab uskuda, et Savisaarel pole mingisugust eneseuhkust ja veel kohalike valimiste eel leitakse ühisosa Reformierakonnaga?” arutleb Nestor.

“Ükskord ajab ka Reiljan selja sirgu ja ütleb: mulle aitab! Mis siis saab? Jõulurahuvalitsust saab ju lubada vaid jõuludeks ehk kiirete valimisteni, kindlasti aga mitte kaheks aastaks.”

Nestor osutab, et riigikogus olevate jõudude kombineerimine ei võimalda ühel hetkel enam teha poliitikat, millega avalikkus nõus oleks. “Just seetõttu on suured asjad — maksureform ja haridusreform — praeguses olukorras avalikkusele täiesti mõistetamatud ja vastuvõetamatud.”

Üks väljapääs on siiski olemas, väidab Nestor. Erakorralised valimised. “Kui mõistus otsas, tuleb lasta valijal uuesti otsustada.”

Ta nendib, et kindlasti kõlab sellele ideele ka vastuväiteid. “Res Publica ja Rahvaliit ei saa olla kindlad, et nende esindajaid järgmises riigikogus üldse näha saab. Reformierakonnale ei sobi uued valimised, sest esimehe nägu on liiga uus. Keskerakonnast on äsja lahkunud ports loometööks suutlikke poliitikuid. Sotsiaaldemokraatidel ja Isamaaliidul oleks kasulikum oodata, et end juba kompromiteerinud parteid veelgi mustemaks saaksid.”

Samas tõdeb Nestor: “Erakorraliste valimiste alternatiiv on istuda kaks aastat, mokk töllakil, ja öelda, et erinevatel põhjustel ei tule valitsemisest midagi välja. Mõttetu!”