Valimiste teises voorus kahe nädala pärast on konservatiivse Duda vastaseks Varssavi liberaalne linnapea Rafał Trzaskowski, vahendab BBC News.

Küsitluste järgi sai Duda esimeses voorus ligi 42% häältest ja Trzaskowski üle 30%.

Osalusprotsent oli kõrge vaatamata koroonaviirusele ja sotsiaalse distantsi hoidmise piirangutele.

President Duda on valitseva rahvuskonservatiivse Õiguse ja Õigluse partei (PiS) liitlane ja kui ta kaotab, võib opositsioon läbi suruda suured muutused Poola poliitikas.

Poola presidendil on õigus seadusi vetostada.

Trzaskowski on lubanud lõpetada tülid Euroopa Liiduga, mille on esile kutsunud PiS-i vastuolulised kohtu- ja meediareformid.

Trzaskowski toetus kasvas küsitluste järgi kiiresti pärast tema valimiskampaaniaga ühinemist mais. Varem Donald Tuski Kodanike Platvormi liige olnud Trzaskowski võitis 2018. aastal Varssavis valimised hüüdlausega „Varssavi kõigile”.

„See on otsustav aeg. Sellest otsusest sõltub palju,” ütles Poola kommunistliku võimu vastu võitlemise kangelane Lech Wałęsa Gdańskis valimas käies.

Eelmisel nädalal käis Duda Washingtonis ja sai seal USA presidendi Donald Trumpi tugeva toetuse.

Poola presidendivalimised pidid algselt toimuma mais, kui Duda seis küsitluste järgi oli parem ja tal oli võimalus võita juba esimeses voorus.

Kuigi pandeemia ei olnud veel haripunkti jõudnud, püüdis valitsus siiski meeleheitlikult valimised läbi viia. Siiski leidis ka väiksem koalitsioonierakond, et PiS seab poliitika rahva tervisest ettepoole, ja valimised tuli edasi lükata.