Tegemist saab olema esimese Lääne-Saksamaale püstitatava Lenini kujuga, teatas Saksamaa Marksistlik-Leninistlik Partei (MLPD), mille peakontor asub just Gelsenkirchenis.

"Antisemiitide, rassistide, fašistide, antikommunistide ja teiste minevikuigandite aeg on ilmselgelt möödas," ütles MLPD esimees Gabi Fechtner.

Tema sõnul Lenin seda aga mitte ei ole. "Lenin oli maailmaajaloolise tähtsusega mõtleja, kes oli omast ajast ees ning võitles vabaduse ja demokraatia eest," leidis Fechtner.

Otsus 2-meetrine Lenini monument püstitada on pälvinud kohalikelt elanikelt negatiivset tagasidet ning linnavolikogu eesotsas sotsiaaldemokraatidega püüdsid seda tühistada. "Lenin esindab vägivalda, repressioone, terrorismi ja kohutavaid inimkannatusi," teatasid peavooluparteid oma hiljutises ühisavalduses.

Volikogu lisas, et "ei talu sellist ebademokraatlikku sümbolit oma piirkonnas", kutsudes üles kasutama kõiki seaduslikke vahendeid selle paigaldamise blokeerimiseks.

Münsteri kohtule esitatud taotlus monumendi keelamiseks lükati aga tagasi.

Volikogus vaid ühte kohta omav MLPD tähistab kuju avamist vorstide ja koogiga ning on palunud kohaletulnutel hoida sotsiaalset distantsi ja kanda maski, vältimaks koroonaviiruse levikut.

Erakond rõõmustas ka, et kuju püstitamine on pälvinud globaalset tähelepanu, eriti Venemaal.