USA Wall Streeti turul noteeritud ülemaailmne võrdlusindeks Standard and Poor's 500 (S&P 500) langes 5,9 protsenti, mis oli suurim päevane kukkumine alates 16. märtsist, samal ajal kui tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq Composite indeks kukkus oma ajaloo parimalt tasemelt 5,3 protsenti, vahendab The Financial Times.

Euroopa aktsiaturgude tervisemõõdik Dow Jones Stoxx 600 langes 4,1 protsenti. Suurbritannia FTSE 100 sulgus samuti 4 protsenti ja Saksamaa Xetra indeks 4,5 protsenti madalamal oma päeva alguse tasemest.

USA varahaldusfirma Leuthold Group investeerimisstrateeg Jim Paulsen leidis, et pöördepunkt võis tulla kolmapäeval, kui föderaalreservi juht Jay Powell teatast majanduse nigelast tulevikust, öeldes, et maailma suurimal majandusel tuleb pandeemiast taastumiseks veel kurja vaeva näha.

Tänase languse eel olid aktsiaturud juba mitu nädalat tõusuteel olnud. Toimus börsiralli, mis oli teravas kontrastis majandustegevuse kokkuvarisemisega, kuid mis näitas, et investorid olid panustanud majanduse kiirele taastumisele, arvestades ettevõtete taasavamist ja piirangute järk-järgulist leevendamist, märgib ajaleht The New York Times.

Alles esmaspäeval oli USA turuindeks S&P 500 alates märtsikuisest põhjast tõusnud 45 protsenti ja teinud tasa kogu viimase aasta kahjumi.

"Turg oli väga ülepakutud ja tagasitõmbumiseks küps," kirjutas neljapäeval varahaldusettevõtte Miller Tabak analüütik Matt Maley. "USA föderaalreservi juhi Jerome Powell eilsed kommentaarid ning mure teise laine pärast on põhjustanud languse kiiremini, kui me arvasime."

Wall Streeti analüütikud on juba mõnda aega hoiatanud, et koroonaviiruse teine laine, millega võib kaasneda piirangute taaskehtestamine ja rohkem koondamisi, võib ehmatada investoreid, kellele ei näi viimasel ajal tegevat muret asjaolu, et aktsiate hinnad on kasvanud hoolimata majanduse nukrast väljavaatest.

Tervishoiueksperdid on hoiatanud, et vaatamata püüdlustele piiranguid lõdvendada pole pandeemia veel läbi. COVID-19 nakatunute arv kasvas neljapäeval 21 osariigis, samal ajal kui USA-s tuvastatud juhtumite koguarv jõudis kahe miljonini.

„Turg taastus seni väga kiiresti - justkui oleks kõik pandeemiaga seotud probleemid möödanik,“ tõdes investeerimisfirma Abel Noser Holdings president Doug Rivelli. "Nii et kõik andmed, mis selle arvamuse ümber lükkasid, tõotasid turgudele löögi anda."