Samm tehti pärast seda, kui kodanikuõiguste kaitsjad tõstatasid mure jälgimistehnoloogia võimaliku rassilise kallutatuse pärast, vahendab uudistekanal BBC.

Tehnoloogiaettevõte IBM teatas juba varem, et lõpetab oma näotuvastustarkvara pakkumise "massijälgimiseks või rassiliste profiilide koostamiseks".

Otsused on märk protestijate kasvavast survest eraettevõtetele, reageerimaks mustanahalise George Floydi surmaga seoses USA politseivägivalla probleemile.

Amazon ütles, et selle tarkvara Recognition kasutamise ajutine keelamine politseile annab USA seadusandjatele võimaluse kehtestada õigusakte, mis reguleeriksid tehnoloogia kasutamist.

"Oleme öelnud, et valitsused peaksid kehtestama näotuvastustehnoloogia eetiliseks kasutamiseks rangemad eeskirjad, ja viimastel päevadel näib Kongress olevat valmis selle väljakutsega tegelema," teatas Amazon oma avalduses.

"Loodame, et see üheaastane moratoorium annab Kongressile piisavalt aega asjakohaste reeglite rakendamiseks ning oleme valmis seda vajadusel abistama."

Amazoni teatel lubab see oma tehnoloogiat jätkuvalt kasutada inimkaubanduse vastu võitlevatel organisatsioonidel.

Tehnoloogia võimaldab tehisintellekti (AI) abiga võrrelda näiteks politseiniku sündmuskohal tehtud fotot politsei andmebaasides olevate sadade tuhandete kahtlusaluste fotodega, ent see on leidnud kriitikat seoses võimaliku rassilise kallutatusega.

Uuringud näitavad nimelt, et algoritm eksib suurema tõenäosusega mustanahaliste ja teistesse vähemusrassidesse kuuluvate inimeste tuvastamisel kui valgenahaliste puhul.

Varem on Amazon neid süüdistusi tõrjunud, öeldes, et probleem ei ole ulatuslik.

IBM-i tegevjuht Arvind Krishna ütles kirjas Kongressile, et "võitlus rassismi vastu on jõulisem kui kunagi varem" ning tõi välja kolm valdkonda, kus ettevõte soovib Kongressiga koostööd teha: politseireform, tehnoloogia vastutustundlik kasutamine ning oskuste ja teadmiste laiendamine hariduses.

Viimastel kuudel on kongress kaalunud tehnoloogia võimalikku reguleerimist, sest seadusandjad, ettevõtted ja kodanikuvabaduste aktivistid on kutsunud üles jälgimistarkvara rangemale seadustamisele.

Esindajatekojas enamuses olevad demokraadid tutvustasid esmaspäeval politseireformi seaduse eelnõud, mis keelaks föderaalsetel korrakaitseorganitel reaalajas näotuvastust kasutada, kuid mõne aktivisti meelest ei ole see meede piisav probleemi väljajuurimiseks.

Ameerika kodanikuvabaduste liit ütles, et näotuvastamissüsteemide kasutamine politsei kehakaamerate kaadrite põhjal peaks olema keelatud ning föderaalne rahastamine peaks olema piiratud kohalike õiguskaitseasutuste jaoks, kes ei tõkesta tehnoloogia kasutamist seesugusel moel.