"Minu administratsioon ei kavatse isegi kaaluda nende suursusugste ja legendaarste sõjaväerajatiste ümbernimetamist. Meie kui maailma võimsaima riigi ajalooga ei saa jännata. Austage meie sõjaväge!" säutsus Trump oma Twitteri kontol.

"Tegemist on monumentaalsete ja äärmiselt võimsate baasidega, mis on muutunud osaks suurest Ameerika pärandist ning võitmise, võidu ja vabaduse ajaloost."

USA sõjaväebaaside ümbernimetamine on tulnud kõne alla pärast rassismivastaste protestide üleskerkimist Ameerikas seoses mustanahalise mehe George Floydi surmaga Minneapolise politseiniku käe läbi. Viimased leiavad, et orjandusmeelse konföderatsiooni sõjaväekindralite austamine ei ole tänapäeval enam kohane.

Oma kätesse on protestijad võtnud ka kodusõjaaegsete tegelaste monumentide eemaldamise. Teisipäeval leidisid oma lõpu juba ka maadeavastaja Christoph Kolumbuse kujud Richmondis ning Bostonis.

Kodusõjas lüüa saanud lõunaosariikide kindralite nimesid kannavad tänaseni enam kui 10 sõjaväebaasi, sh Fort Bragg Põhja-Carolinas, Fort Hood Texases ja Fort Benning Georgia osariigis.

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi kutsus kolmapäeval üles Washingtonist Kapitooliumilt eemaldama 11 konföderatsiooni kindrali või ametniku kuju.

"Mälestusmärgid meestele, kes propageerisid julmust ja barbaarsust oma puhtalt rassistlike eesmärkide saavutamise nimel, on groteskne solvang tänastele ideaalidele," kirjutas Pelosi. "Nende kujud avaldavad austust vihale, mitte pärandile. Need tuleb eemaldada."