Valitsuse teatel suri Pierre Nkurunziza südameinfarkti tagajärjel. 55-aastane mees pidi ametist loobuma pärast eelmise kuu valimisi, vahendab The Guardian.

Ei ole täpselt teada, millal Nkurunziza suri. Valitsuse avalduses öeldi, et innukast spordihuvilisest president osales laupäeval võrkpallimängul, kuid jäi samal õhtul haigeks ja viidi haiglasse.

Endise jalgpalluri tervis paranes pühapäeval, kuid "üllatuslikult, esmaspäeva 8. juuni hommikul tema tervis äkitselt halvenes ja tal oli südameatakk". Avalduses kirjeldati Nkurunziza surma “ootamatuna” ja paluti inimestel jääda rahulikuks. Välja on kuulutatud seitse päeva kestev lein.

Nkurunziza oli keeldunud kehtestamast piiranguid väikeses ja vaeses Aafrika riigis, võimaldades spordisündmustel ja poliitilisel kampaaniaüritustel toimuda.

Spekulatsioone tema surma põhjuse kohta on õhutanud kinnitamata teated, et tema naine viidi kümme päeva tagasi pärast COVID-19-sse nakatumist Keenia pealinna Nairobisse.

Burundi ametivõime on süüdistatud koronaviiruse pandeemia ohu tahtlikus pisendamises. Haigusesse on Aafrika mandril nakatunud 197 000 inimest ja surnud üle 5000 inimese.

11 miljoni elanikuga Burundi on teatanud 83-st COVID-19 juhtumist ning selle ametnikud on nimetanud Burundi näiliselt madalat nakatumismäära jumaliku kaitse tulemuseks ja kutsunud kodanikke üles jätkama kartmatult oma igapäevast elu.