Tapmises kahtlustatav Engström tegi 2000. aastal enesetapu, mistõttu uurimine saab tänasega lõpu, ütles prokurör Krister Petersson.

Valitsusjuht Palme tapeti 1986. aasta 28. veebruari õhtul kell 23.21, kui toona tuntmatu mees teda selga tulistas. Teine kuul haavas kergelt Palme abikaasat. Ründaja jooksis minema. Abielupaar oli parasjagu väljunud kinoseansilt, kus neid ei saatnud ühtegi ihukaitsjat. Otsuse kinno minna olid nad teinud vaid mõni tund varem.

Mõrv leidis aset Rootsi ühel rahvarohkeimal tänaval ja enam kui tosin tunnistajat nägid pealt nii tulistamist kui ka seda, kuidas ründaja sündmuskohalt põgenes.

Tema surmaga seoses küsitleti tuhandeid inimesi. Tapmises mõisteti algselt süüdi pisikurjategija Christer Pettersson - viimasele osutas peaministri abikaasa, kuid apelleerimise järel otsus tõendite vähesuse tõttu tühistati.

Tapjaks "Skandia mees"

"Tema nimi on Stig Engström," ütles Petersson pressikonverentsil. "Kuna isik on surnud, ei saa ma tema vastu süüdistusi esitada ja otsustasin uurimise lõpetada."

"See, kuidas ta käitus, oli moel, kuidas me usume, et mõrvar oleks käitunud," lisas ta.

Petersson ütles, et Stig Engström ei olnud esialgu uurimise keskmes, kuid kui uurijad tema tausta vaagisid, leidsid nad, et ta on harjunud relvi kasutama, olnud armees ja kuulunud laskeklubisse.

Ta kuulus Palmega rahulolematust väljendanud ringkondadesse ja sugulased ütlesid, et ta suhtub peaministrisse negatiivselt.

Petersson märkis, et Engströmil oli majanduslikke probleeme ja ta võitles alkoholismiga.

Stig Engström sai "Skandia mehena" tuntuks, sest ta oli töötanud mõrvapaiga lähedal asuvas Skandia kindlustusseltsis. Ta viibis ettevõtte kontoris ka mõrvaõhtul.

Engström tappis end 2000. aastal.

Mehe tuvastas kahtlustatavana esmalt ajakirjanik Thomas Pettersson ning politsei asus Engströmi uurima alles 18 aastat pärast tema surma. Arvatakse, et Engström tappis Palme peaministri vasakpoolsete vaadete tõttu.

Ta valetas mõrvajärgsete hetkede kohta, väites isegi, et üritas Palme elustada. Hiljem selgus, et ta oli käinud relvakoolitustel.

Stig Engströmi endine abikaasa ütles ajalehele Expressen 2018. aastal, et detektiivid küsitlesid teda 2017. aastal. Viimane leidis toona, et mehe süü on väljaspool kahtlust.

"Ta oli liiga suur argpüks. Ta ei oleks kärbselegi liiga teinud," sõnas naine.