Uurimises kasutati Wuhani haiglaparklate satelliidipilte, saamaks ülevaate inimeste arvust meditsiiniasutuses, kus haigus esmakordselt avastati. Ühtlasi võeti kasutusse otsingumootorite ajalugu koroonaviirusega seotud sõnade nagu köha ja kõhulahtisuse kohta.

„Kasv haiglavisiitide ja sümptomite otsingute arvus Wuhanis eelnes SARS-CoV-2 pandeemia dokumenteeritud algusele 2019. aasta detsembris,“ ütlesid teadlased.

"Kuigi me ei saa kinnitada, kas näitajate kasv oli otseselt seotud uue viirusega, toetavad meie tõendid hiljutist teadustööd, mis näitas, et haiguse ilmnemine toimus enne selle tuvastamist Huanani mereandide turul (Wuhanis)."

"Need leiud kinnitavad ka hüpoteesi, et viirus tekkis looduslikult Lõuna-Hiinas ja potentsiaalselt levis juba Wuhani nakkuskolde ajal," ütlesid teadlased.

Andmed näitasid haiglate parklate hõivatuse järsku kasvu 2019. aasta augustis.

"Augustis tuvastasime kõhulahtisuse otsingute ainulaadse kasvu, mida ei olnud näha varasematel gripihooaegadel," märgitakse uuringus.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying, kellelt küsiti uuringute kohta teisipäevasel igapäevasel pressinõupidamisel, lükkas aga järelduse tagasi.

"Minu arvates on naeruväärne, uskumatult naeruväärne tulla välja sellise järeldusega, mis põhineb pealiskaudsetel vaatlustel, nagu liiklussagedus," sõnas ta.