Sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar ütles, et sotsid ei lepi võimu kuritarvitamisega ja on valmis selle takistamiseks kasutama ekstreemseid meetmeid.

ERJK kaotamise eelnõu ilmus järsku välja peale eriolukorra lõppu. Erakondade rahastamise järelevalve tahetakse anda riigikontrollile, kuigi viimane seda ülesannet ei soovi. Opositsioon näeb ERJK kaotamise taga Keskerakonna soovi maha raputada olemasolevad ERJK nõuded Keskerakonna vastu, mida on enam kui miljoni euro eest.

"See on, nagu hakkaks maksuvõlglane maksuametit kaotama," tõi Saar näite.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Lauri Läänemets ütles, et seda eelnõu pole võimalik paremaks teha ja ega koalitsioonil polnud selle vastu ka mingit huvi. Kui seda põhiseaduskomisjonis arutati, ei soovinud ükski koalitsioonisaadik sõna võtta, et selgitada, miks see eelnõu hea ja vajalik on.

Saar ütles, et muidugi on sotsid valmis arutama seda, kuidas ERJK tööd efektiivsemaks teha. ERJK ise on tähelepanu juhtinud mitmele murekohale, mille lahendamine teeks nende töö efektiivsemaks.

Nende 50 000 ettepaneku mahu näitlikustamiseks ladusid sotsiaaldemokraadid täna oma plaanu tutvustades lauale 50 000 A4 paberilehte. Kui kõik nende ettepanekud eraldi lehele välja trükkida, saaks sellise hunniku. Kokku nõuaks kõigi parandusettepanekute eraldi läbihääletamine koos eelneva 10-minutilise pausiga Saare sõnul terve aasta kestvat riigikogu istungit.

Mölder: sisulise arutelu asemel hakkasid sotsid lahmima

Keskerakonda kuuluv poliitik Tõnis Mölder teatas pressiteates ERJK likvideerimise eelnõule tehtud 50 000 muudatusettepanekut kommenteerides, et sotside käik näitas selgelt, kui meeleheitel nad on.

"Sotsiaaldemokraadid toovad alati esile konstruktiivse arutelu vajalikkust ning selle poolt on kahtlemata ka koalitsioonierakonnad. Paraku näitasid sotsid oma tänase jabura aktsiooniga ainult seda, kuivõrd oluline on nende jaoks endise ministri ja parteikaaslase Liisa Oviiri kallihinnaline ERJK esimehe ametikoht," ütles Mölder, lisades, et ilmselt on sotsid selle eelnõu tagasipööramise nimel valmis kõigeks.

Mölder leiab, et sisutühja tegevuskava asemel läksid sotsid püüdma poliitilist punktivõitu. "Suurte paberihunnikutega laual said sotsid küll tähelepanu, kuid tegelikult pole Exceli ja Wordi programmide abil koostatud muudatused tegelikult ju sisulised. Veelgi enam – enamik neist pole isegi muudatusettepanekuteks formuleeritud," ütles Mölder.

„Kordan veel kord. Erakondade rahaasjade kohta peab olema ülevaade, küll aga ei pea me mõistlikuks, et järelevalvet enda rahastamise üle teevad erakonnad ise. Riigikontroll on täna sõltumatu organ, mis on pälvinud ka rahva suure usalduse,“ ütles Mölder, lisades, et tänase sammuga kinnitasid sotsid veelgi enam, et nad ei usalda Riigikontrolli.