46-aastane mustanahaline Floyd peeti eelmisel esmaspäeval kinni, sest teda kahtlustati valerahaga maksmises. Tunnistajate videotes võib näha valgenahalist politseinikku talle põlvega kõrile vajutamas ja teised politseinikud vaatavad seda pealt. Ta suri.

Ametliku lahkamisaruande kohaselt ei tuvastatud märke sellest, et Floyd suri puhtalt kägistamise tagajärjel, vaid pigem jättis ta elu nii õhupuuduse kui kaasnevate tervisehäirete tõttu, sealhulgas oli tal pärgarteritõbi ja südamehaigus. Ühtlasi leiti tema kehast võimude teatel uimasteid.

CNN vahendab, et Crumpi sõnutsi näitab uus lahkamine muud. "Ta oli juba sündmuskohal surnud, kiirabi oli põhimõtteliselt matuseauto," märkis ta.

Põlv oli kaela peal ligi üheksa minutit

44-aastane politseinik Derek Chauvin ja tema kolm kolleegi vabastati ametist, kuid mõrvasüüdistus esitati Chauvinile alles reedel pärast rahutuste puhkemist. Chauvin hoidis oma põlve Floydi kaelal kokku kaheksa minutit ja 46 sekundit, näitas videomaterjal. Sellest ajast koguni kaks minutit ja 52 sekundit oli Floyd teadvusetu.

Advokaat Crump rõhutas meedias, et Floyd suri, kuna ta vajas õhku, aga võimalust ellu jääda talle ei antudki.

Tapetu perekonnaliikmed vestlesid pühapäeval CNN-i otse-eetri vahendusel Minneapolise politseijuhi Medaria Arradondoga, kelle sõnutsi ootab kriminaalsüüdistus ka ülejäänud kolme tapmise juures viibinud politseinikku.

Meeleavaldused on linnades üle riigi. Vähemalt 15 osariigis ja pealinnas Washingtonis on kutsutud korrakaitsele appi rahvuskaardi sõjaväelased.


Agentuuri AP arvestuse järgi arreteeriti USA-s eelmise nädala rahutuste käigus eri süüdistustega umbes 4100 inimest.

Trump: peate inimesi arreteerima ja kohtu ette saatma

President Donald Trumpi hinnangul on aga riik reageerinud vaevaliselt. Trumpil oli täna videokõne kuberneridega, kus ta soovitas vägivaldsete meeleavaldajate vastu agressiivsem olla. "Te peate domineerima, muidu paistate kui kamp tossikesi. Peate inimesi arreteerima ja nad kohtu ette saatma," manitses ta.

Videovestluse käigus tõi Trump välja, kuidas arvab, et vägivaldseks on meeleavaldused ajanud vasakäärmuslased. "Kui seda liikumist maha ei võta, läheb olukord vaid hullemaks. Äärmuslased on tugevad siis, kui teie olete nõrgad ning enamik teist ongi."