Ülemises Reutersi videos näeb valikut kaadreid erinevates USA linnades, sealhulgas Grand Rapidsis, Kansas Citys, Minneapolises, Detroitis, Salt Lake Citys ja mujal toimunud rahutustest.

Seitse aastat Minneapolises elanud Reelika ütles Delfile, et tema kesklinnas asuvas kodukandis on olukord enam-vähem kontrolli all ja rahutuste tõttu ta end ohus ei tunne. “Kõigi majade esimesed korrused on muidugi vineerplaatidega kaetud,” ütles ta. Rahutuste tulipunktiks muutunud George Floydi surmapaik jääb sealt umbes viie kilomeetri kaugusele. “Tavaliselt hakkavad helikopterid kella 17 ajal lendama, selle järgi saab aru, mis toimub: kui helikopter läheneb, on aru saada, et ka protestid tulevad lähemale,” kommenteeris Reelika.

Päeval pole sireene kuulda ja linnas jätkub normaalne elu, niivõrd kui see Covid-19 epideemia ajal võimalik on. “Ma ei kujuta ette, mis tagajärjed sel on, kui tuhanded inimesed niimoodi koos protestivad,” ütles Reelika. “Meil on rahutused, aga on ka Covid-19. Mina olen juba sellepärast eemale hoidnud ja viimased kuu aega eriti kuskil ei käi. Reedel sõitsime lihtsalt autoga läbi tänavate, et näha, mis toimub ja mis linnast saanud on.”

Minneapolise südalinna poed on suures osas kinni. “Toidupoodi pole küll praegu kuskile minna, kõik on vineerplaatidega kinni löödud,” märgib Reelika. “Eile oli meil võimalus minna ühte restorani, kuhu oli eelmisel ööl sisse murtud, klaasid katki löödud, kassaraha ja pudeleid varastatud. Restoraniomanikud on pannud ukseklaasi peale üles märgid: stay safe, we are in this together [hoidke enda turvalisust ja hoiame kõik kokku]. Üritatakse ikka rahumeelselt äri ajada. Kurb on praegu linnast läbi sõita, sest tavaliselt käib seal suve paiku juba elav tegevus, inimesed naudivad ilusat ilma, eriti reedeti. Nüüd valmistutakse nagu tornaadoks. Kui tänaval sõidad, on kõikjal ainult vineerplaadid.”

Mahapõletatud politseijaoskonnast paari kilomeetri kaugusel elava Tõnu sõnul on kohalikud elanikud hakanud arutama, kuidas ise rahutuste tagajärgi leevendada ja ärisid kaitsta, kuna võimud on sellega viimastel päevadel hätta jäänud. “Palju muret on äriettevõtete pärast,” ütles Tõnu. “Reedel, kui olid suured rahutused ja tulekahjud, ei olnud nende kustutamiseks piisavalt tuletõrjujaid. Laupäeva hommikul oli meil kohalike inimestega ühes pargis koosolek, kus tuli paarsada inimest kokku. Seal olid kohalikud poliitilised esindajad, räägiti käimasolevatest sündmustest ja sellest, mida inimesed ise saaks äride toetuseks ette võtta.”
Elanikud puhastavad mahapõletatud politseijaoskonna ümbrust.

Tõnu märgib, et mahapõletatud politseijaoskonna läheduses asunud ettevõtted on oma uksed sulgenud ja kohalikel elanikel pole läheduses süüa osta. Lisaks on juhtide ohutuse huvies alates neljapäevast seisma pandud bussiliiklus. “Nüüd käib söögi-joogi organiseerimine ja jaotamine inimestele, kes seal läheduses elavad,” ütles Tõnu. “Postiteenus ei tööta juba paar päeva, saan aru, et maha põletati ka postimaja.”

Tõnu sõnul tulevad nii ägedad rahutused elanikele üllatusena. “Mulle tundub, et viimaste ööde sündmused pole olnud kohalike inimeste kätetöö,” märgib ta. “Need inimesed, kes siin elavad, ei ole sellised. Sündmused saavad lisa inimestest, kes tulevad siia lihtsalt selleks, et mingit agitatsiooni teha, see on murettekitav.”

Mõlemad eestlased märkisid Delfile, et saavad protestijatest aru. “Tahaksin teada, kes peaks seal videos nähtut õiglaseks,” kommenteerib Reelika videot George Floydi surnukskägistamisest. “Palju on süüdistatud kohalikku prokuröri, kellel võttis millegipärast aega reedeni, et tapja arreteerida – kuigi tõendeid ja tunnistajaid oli nii palju. Politseijõud on vägivaldne ja korrumpeerunud, inimesed ootavad muutust.”

Tõnu sõnul osutus Floydi surm püssirohutünni visatud tikuks. “Minneapolise politseiga on viimastel aastatel olnud palju probleeme, viimane tapmine oli vähemalt kolmas või neljas selline juhtum,” märgib Tõnu. “Ameerika on alati olnud rassiliselt polariseeritud. Minul ausalt öeldes ei olnud varem ettekujutust, et mustade inimeste elu nii halb on olnud, kui nüüd viimastest sündmustest paistab. Mõtlen, et võib-olla mul on olnud seni nendest asjadest vale ettekujutus.”

Mõlemad kohalikud loodavad, et sündmused hakkavad varsti rahunema, ehkki pole veel selge, millal see juhtub. “Lootsin, et kui see politseinik reedel arreteeriti, hakkavad asjad sellega rahunema,” ütles Tõnu. “Kui reede õhtul asjad halvemaks läksid, oli see mulle üllatus. Sündmused on kiiresti eskaleerunud ja inimestel on hirm päev-päevalt suuremaks läinud. Loodan, et ei lähe eramajade ründamiseks. Laupäevasel koosolekul arutati, et prügikastid tuleks õhtuks panna garaaži, et neid ei saaks süüdata. Ja et grillimisel kasutatud gaasilambid tuleks ka garaaži peita.”

Ka Reelika tõdeb, et turvatunne on kõikuma löönud. “Mu tuttav elab sealkandis, kus toimuvad kõige suuremad põlengud,” rääkis ta. “Tuletõrjesse helistades öeldakse, et ei saa enne tulla, kui rahvuskaart on piirkonna turvaliseks teinud. Oodatakse tundide kaupa abijõudu, mida ei tule. Nädalavahetusel teatas linn, et pühapäevani on õhtul väljaminek keelatud. Samal ajal on tänaval tuhanded inimesed, ise nägin aknast, kuidas 20-21 kõndis suur protestimarss läbi. Võetakse vastu otsuseid, millel pole mingit tagajärge.”

Tõnu ütles, et kuuldes teadet Minnesota osariigi otsusest linna rahvuskaardi sõdurid tuua, polnud ta esialgu kindel, kas see on hea mõte. “Arvan, et siiski on,” ütls ta. “Ööl vastu laupäeva oli marodööre selgelt liiga palju, et neid oleks suudetud laiali ajada.”