"Täna kell 15.18 sai häirekeskus teate Klooga rabasse, kus põleb mets," ütles päästeameti pressinõunik Berit-Helena Lamp laupäeval.

Põlenguala on raskesti ligipääsetav ja põlenguala suuruse määratlemiseks kulus päästjatel ja PPA-l üksjagu aega.

Põlenguala ei ole öö jooksul suurenenud, samuti pole selle aja jooksul tuvastatud lahtist põlemist, kuid on leitud arvukalt tulekoldeid. Kella 3 paiku tõusis tuul, kuid tuulesuund on püsinud sama. Halvima arengu võib tuua suunda muutev ja veelgi tugevnev tuul, mis võib põlengu ulatust ja intensiivsust tõsta.

Planeeritud on kaasata suurem ressurss, et enne keskpäevast kuumust maksimaalselt vähendada põlengu leviku ohtu. Prioriteet on leida ja kustutada tulekolded. Vahtkondade vahetus toimub sündmuskohal, et vältida kustutustööde seisakut.

Sündmuskohal on 14 päästemeeskonda, lisaks aitab kustutustöödega õhust politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter. Sündmuskohale on moodustatud staap.

Konkreetsetele majadele põlengu piirkonnas hetkel otsest ohtu pole, kuid täna õhtuks prognoositakse tuule tugevnemist, seega olukord võib kiiresti muutuda. Suits on levinud ka Läänemaale.

Põllküla ja ka teistel ümbrusesse jäävatel inimestel palub päästeamet olla valvsad. "Kui näete tuld või suitsu oma kodu lähedal, siis lahkuge koheselt piirkonnast. Olukord võib kiiresti muutuda!" hoiatas Lamp.

Samuti palutakse kõigil neil inimestel, kes elavad piirkonnas või ka kaugemal ja näevad enda elukohale suitsu või tuld ohtlikult lähenemas, koheselt helistada numbril 112 ja anda võimalikult täpset infot.

Tulekahju tekkepõhjus ei ole teada.

Vaata põlenguala kaardilt:

Klooga põlenguala kaart 30.05

Põlengut asus kustutama ka PPA kopterimeeskond

PPA operatiivjuht Rain Jõeveer ütles, et Klooga rabapõlengu päästetöödele reageeris teiste seas ka PPA lennusalga kopterimeeskond.

"Lennusalga ülesandeks on teha luuret selgitamaks põlengu ulatus. Samuti aidata veerünnetega õhust, et tulekahju levik võimalikult kiiresti kontrolli alla saada," kirjeldas ta.

Kopteri kustutuskotti mahub ühekorraga umbes tonn vett ning rabapõlengu liikumissuunast sõltuvalt ammutatakse vett sündmuskoha lähistelt, Klooga järvest või merest.