Sotsiaaldemokraatiliku Erakonna esimees Indrek Saar palus selgitada saadikutele ja Eesti avalikkusele, mis on tänase erakondade rahastamise kontrollisüsteemiga valesti, miks tuleks seda nüüd kriitilises olukorras muuta ja kulutada hulka Riigikogu töötunde ja avalikku diskussiooni just selle teema peale.

Ratas märkis, et on seda loomulikult kolme erakonna vahel arutanud. Tema isikliku tunnetuse kohaselt peab erakondade rahastamise järelevalve kvaliteeti veel rohkem tõstma. "See peab muutuma veel tõhusamaks, veel paremaks," põhjendas Ratas.

Ta lisas, et riigikontroll on seotud usaldusväärsuse, erapooletuse ja sõltumatusega ning ka ressursi ja kogemusega, mis annab erakondade rahastamise järelevalvele uue kvaliteedi.

"Ma arvan, et seda eelnõud tuleb menetleda väga tõsiselt," ütles Ratas. Tema arvates on väga põhjendatud riigikontrolli ettepanekud, kuidas eelnõu teha menetluse käigus veel paremaks.

Saar viitas, et ERJK likvideerimine ja erakondade rahastamise järelevalvereeglite muutmine näib olevat valitsuserakondade huvides ja et Keskerakonnal on siiani vaidlused ja nõuded üleval.

Ratas rõhutas, et erakondade rahastamise järelevalves plaanitavad muudatused ei tähenda, et Keskerakonda tulevikus enam ei kontrollita.

Plaanid viiruse teiseks laineks valmistumisel

Reformierakonna fraktsiooni juht Kaja Kallas viitas asjaolule, et eriolukord on tõepoolest selleks korraks läbi ja nagu on juttu olnud, et võib-olla tuleb teine laine. Ta soovis teada, milleni on arutelude tulemusena jõutud, kuidas järgmiseks laineks valmistuda.

Ratase sõnul on see kindlasti väga tähtis ja oluline küsimus, ent vaevalt oskame öelda, missugune see teine laine saab olema. "Ma arvan, et rahva tervise aspekt on kõige tähtsam ja kõige olulisem, mida me peame kaitsma ja mille nimel peame tegutsema esimesena," rõhutas Ratas.

"Majanduse teatud sektorite ja ettevõtluse sulgumine on loomulikult õigustatud küsimus. Ma arvan, et kõige olulisem õppetund järgmiseks korraks on see, et kõiki neid piiranguid tuleb teha nii lokaalselt kui võimalik," ütles peaminister.

Ratas vastas veel Annely Akkermanni esitatud küsimusele turismimeetmete, Toomas Kivimägi esitatud küsimusele lennunduses toimuva, Aivar Sõerdi esitatud küsimusele kontrolli alt väljunud eelarvekulude, Urmas Kruuse esitatud küsimusele Tartu ümbersõitude ja Kristina Šmigun-Vähi esitatud küsimusele spordiklubide ja vabaajakeskuste jätkusuutliku töökorralduse kohta.

Rahvastikuminister Riina Solman vastas Helmen Küti esitatud küsimusele perepoliitika kohta.

Keskkonnaminister Rene Kokk vastas Ivari Padari esitatud küsimusele metsanduse arengukava kohta.

Riigikogus toimuvast arutelust saad ülevaate Delfi otseblogi vahendusel!