"Valitsuse korraldusel seatud piirangud ei ole päris vabatahtlikud. Liikumisvabaduse piirangud tähendavad seda, et asutused-ettevõtted peavad ka reaalselt jälgima, et nad nendest piirangutest lähtuvad. Ja peavad pingutama selle nimel, et jälgida, et müügisaalis või asutuse siseruumides ei oleks liiga palju inimesi korraga, et needsamad distantsi hoidmise meetmed toimiksid. Ja see tõesti eeldab, et vastutus ja tahe ühiskonnas toetada seda, et see nakkus ei saaks uuesti levima, see peab asuma seal, kus seda vastutust on kõige parem võtta. Mitte kunagi ei jõua ei terviseamet ega politsei iga ettevõtet ja asutust täpselt mõõdulindiga mõõtma. Seega minu usk ja soov on küll, et meie inimesed ja asutused-ettevõtted võtavad seda tõsiselt ja annavad enda poolt parima," rääkis Jürilo.

"Nagu kaitseväes on ütlus, et iga okas loeb, siis ka siin on nii, et igaüks oma tegevuse kaudu saab võtta maha selle hirmu, et see nakkus hakkab levima. Aga kui ikkagi leidub neid, kes ei taha arvestada nende seatud piirangutega, siis siinkohal kindlasti terviseamet teeb koostööd ka politseiga. Aga ma siiralt loodan, et terviseküsimustes me ei pea pidevalt järelevalvet teostama, vaid see vastutus kasvab ühe enam ka ühiskonnas endas."

Jürilo ei nõustunud, et piirangute leevenemise käigus on Eesti nüüd proovimas "Rootsi teed".

"Ma päris Rootsi moodi ei proovi. Me jälgime väga hoolega haigestumise kasvutrendi. Kui see peaks kasvama hakkama, siis vajadusel tuleb ka karmimaid meetmeid tarvitama hakata. Aga ma siiralt loodan, et seda ei pea tegema hakata," ütles ta.

"Jah, maailm on valinud erinevad teed. On Rootsi tee, on Hiina tee. Ma usun, et Eesti inimesed ja ühiskond üldse on tasakaalukusega silma paistev. Loodan, et me ei lähe päris kumbagi teed, meil on oma tee. Ja seni see on hästi toimunud ja läheme samamoodi edasi."

1x
00:00

Jürilo ja Terviseamet on kriisi jooksul saanud palju etteheiteid - kriitikaga on esinenud nende suunas näiteks ministrid Helmed, samuti ekspoliitik Evelyn Sepp. Kas olukorras, kus kriisis näib olevat hingetõmbehetk, on Jürilo valmis, et tema suunas süüdistused hoogustuvad?

"Ma ei oska ennustada. Määramatus selles kriisis on olnud suur. Tegemist on uue haigusega. Määramatus on inimesele raske taluda, olukorrad ei ole mustvalged, need ei ole kerged kellelegi. Need ei ole kerged minule, minu meeskonnale, terviseametile, Eesti ühiskonnale tervikuna, inimestele. Sellises määramatus olukorras, kus me kogu aeg peame reageerima samal ajal õppides, seal tulebki palju emotsioone ja vääritimõistmist. Aga ma usun, et oleme ühiskonna ja Eesti inimeste ja riigina väga hästi toime tulnud, kui vaatame haigestumisnäitajaid. Nii et ma usun, et võime enda üle tegelikult uhked olla," vastas ta.

Jürilo avaldas ka lootust, et kriis on näidanud ära, et tema ametile ja valdkonnale tuleks rohkem rohkem tähelepanu ja ressursse eraldada.

"Selge on see, et on teatud võtmetegevused, kuhu kindlasti terviseametil on ressurssi juurde vaja. Analüütikute ressurssi on kindlasti juurde vaja, seda oleme ka riigieelarves juba varasemalt taotlenud, ma loodan, et selle kriisi valguses see rakendusvajadus on selgemaks saanud ja meie taotlused ka toetust leiavad," sõnas ta.

"Ja loomulikult teine pool, mis on väga teravalt selles kriisis üles tõusnud - teadmine, et seda on vaja, on ka varem olemas olnud, aga siin on ka vaja teatud äratust - mis puudutab infektsioonikontrollide võimekust ja vajadust infektsioonikontrolli valdkonnas nõustada. Kindlasti puhangutele reageerimiseks ja lähikontaktidega tegelemiseks ressurssi on vaja."